Nog geen aangifte DSB in zaak mega creditcard fraude
09 May 2015, 01:31
foto


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft nog steeds geen aangifte gedaan over de mega creditcard fraude die enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Er is US$ 4.4 miljoen opgenomen zonder dat de alarmbellen zijn gaan rinkelen. De directie heeft deze kwestie voorgelegd aan de raad van commissarissen, maar er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is door derden op de hoogte gesteld over deze kwestie en heeft een intern onderzoek ingesteld als toezichthouder.

Nadat Starnieuws melding maakte van deze alarmerende kwestie op 22 april, heeft DSB een verklaring uitgeven. Aangegeven werd dat met al haar ten diensten zijnde middelen de directie erop zal toezien dat opheldering in dit voorval wordt gebracht. Aangegeven werd dat “dit incident een geïsoleerd voorval betreft en op geen enkele manier afbreuk doet aan de prudente wijze waarop De Surinaamsche Bank N.V. haar opgedragen bancaire verantwoordelijkheden uitoefent”.

De CBvS heeft contact gehad over deze kwestie met het Openbaar Ministerie (OM). Dit heeft geleid tot een onderhoud met de directie van DSB. Er werd melding gemaakt door de directie van enkele onderliggende algemene feitelijkheden die verband houden met deze fraude zaak, antwoordt het OM op vragen van Starnieuws. De directie heeft aangegeven “meer dan een blote aangifte te zullen doen en met name concrete vastlegging verband houdende met het verloop van de betreffende transacties te zullen overleggen bij het doen van de aangifte.

Het OM vindt dat de aard van deze zaak leidt tot de voorlopige conclusie dat diepgaand financieel rechercheren gewenst is. De huidige strafvorderlijke bevoegdheden alleen kunnen onvoldoende effectief worden ingezet om een zaak van een dergelijke omvang gedegen uit te zoeken, zonder de medewerking van de DSB. Deze medewerking is tot nu toe niet gebleken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May