Conservatieven Verenigd Koninkrijk koerst naar winst
08 May 2015, 07:47
foto


Premier David Cameron keert terug naar Downing Street met de Tories (Conservatieven). Zijn partij stevent af op een meerderheid in de gisteren gehouden algemene verkiezingen.

De Conservatieven hebben groots gewonnen in Engeland en Wales. Voorspeld wordt dat ze 331 zetels halen in het Lagerhuis, dat ze een smalle meerderheid geeft.
De verwachting is dat Ed Miliband van de Arbeiderspartij zal aftreden, nadat de partij door de SNP letterlijk is weggeveegd in Schotland. Ook van Nick Clegg, de leider van de Liberale Democraten wordt verwacht dat hij ermee stopt. Zijn partij is van 57 parlementszetels gevallen naar acht.

Er wordt ook gespeculeerd over de toekomst van UKIP-leider Nigel Farage, nadat hij er niet in slaagde te winnen in Thanet South. Farage heeft bijna 2.800 stemmen in Kent verloren aan de conservatieven. Hij had eerder gezegd dat hij zou aftreden als hij het niet zou maken.

Met 635 van de 650 parlementszetels toegewezen, zitten de Conservatieven op 331, de Arbeiderspartij op 232, de Liberaal Democraten op 8, SNP op 56, Plaid Cymru op 3, UKIP en Greens elk 1 en de andere partijen zijn samen goed voor 19.

De Conservatieven hebben de algemene verkiezingen naar verwachting gewonnen met 37%, gevolgd door de Arbeiderspartij met 31%.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May