Ruim 800.000 stembiljetten worden in orde gemaakt
08 May 2015, 00:01
foto
Het vouwen van stembiljetten is begonnen donderdag. (Foto: René Gompers)


De stembiljetten bestemd voor 25 mei worden de komende twee weken in orde gemaakt. Ruim vierhonderd ambtenaren zullen samen meer dan 800.000 stembiljetten perforeren, vouwen, stempelen, hertellen, verpakken en distribueren.

Met het vouwen van het eerste stembiljet heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Edmund Leilis, donderdag het startsein gegeven voor dit arbeidsintensief project.

Er zijn 353.000 kiesgerechtigden geteld, deelt Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de Verkiezingscommissie mee. Daarvan is het dubbele aantal biljetten gedrukt, een voor De Nationale Assemblee en een voor ressortraad. “Er is daarnaast extra gedrukt omdat er dingen mis kunnen gaan bij het voorbereiden', legt Gangapersad uit. “Op de dag van de stemming heb je ook reserves nodig. De kiezers kunnen fouten maken. Een kiezer mag maar één keer een fout maken. Een op het DNA-biljet en één op het ressortraad-biljet”. Er zijn zes drukkerijen aangetrokken om de 830.000 stembiljetten te drukken.

Begonnen is met de blauwe DNA-stembiljetten voor Paramaribo. Er wordt een bepaalde volgorde gehanteerd. Nadat de DNA-stembiljetten van alle districten zijn afgewerkt worden biljetten met de ressortraadslijsten afgewerkt. Op 20 mei moeten alle stembiljetten in orde zijn om gedistribueerd te worden naar alle districten. Aan het voorbereidingsproces doen 360 personen mee. Het overgrote deel is verbonden aan Binnenlandse Zaken. Er wordt elke dag van vijf uur ’s middags tot middernacht gewerkt. Op zaterdag en zondag wordt er vanaf negen uur ’s morgens tot middernacht, weliswaar in shiftverband, gewerkt.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May