Verenigd Koninkrijk naar de stembus
07 May 2015, 08:49
foto
Premier David Cameron en zijn vrouw op weg om hun stem uit te brengen. Vijftig miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk gaan vandaag naar de stembus. (Beeld: Reuters)


Miljoenen Britten gaan vandaag naar de stembus wat de spannendste verkiezingen in tientallen jaren zullen zijn. De stemming kan leiden tot een ineenstorting van de overheid. De vijfde grootste economie ter wereld zou dichter geduwd kunnen worden om de Europese Unie te verlaten en komt er mogelijk een tweede poging om van Schotland te scheiden.

De laatste opiniepeilingen toonden een nek-aan-nekrace tussen premier David Cameron's Conservatieven en Ed Miliband’s oppositionele Arbeiderspartij. Het wijst erop dat geen van de partijen genoeg zetels zal vergaren voor een absolute meerderheid in het parlement.

Volgens Cameron zijn alleen de conservatieven in staat een sterke en stabiele regering te leveren. “Alle andere opties zullen eindigen in chaos.” De conservatieven portretteren zichzelf als de partij voor werkgelegenheid en economisch herstel. Ze hebben beloofd de inkomstenbelasting te verlagen van 30 miljoen mensen. Het begrotingstekort van 5% van het Bruto Binnenlands Product willen ze wegwerken door verdere bezuinigingen door te voeren. De Arbeiderspartij daarentegen wil jaarlijks het tekort terugdringen en de belastingen verhogen voor de 1% hoogste verdieners. Ze wil verder de belangen van de werkende klasse behartigen en de financieel gevoelige Nationale Gezondheidszorg verdedigen.

De 50.000 stembureaus voor de algemene verkiezingen zijn vanmorgen geopend en blijven tot tien uur ’s avonds lokale tijd open. In totaal zullen 650 parlementsleden worden gekozen. Er zijn zo’n 50 miljoen stemgerechtigden. Er wordt ook gestemd voor meer dan 9.000 raadszetels in 279 lokale Engelse autoriteiten. In Bedford, Copeland, Leicester, Mansfield, Middlesbrough en Torbay zullen eveneens burgemeesters worden gekozen. In Bedfordshire wordt een referendum gehouden over een raadsbelastingverhoging. Diverse politici waaronder de conservatieve leider David Cameron hebben hun stem al uitgebracht.

De lokale stembusgang betekent dat bijna elke kiezer in Engeland - met uitzondering van Londen, waar er geen lokale verkiezingen zijn – ten minste twee stembiljetten krijgen, wanneer ze in de stembureaus komen. Sommige stemmen zijn eerder uitgebracht per brief. Bij de algemene verkiezingen in 2010 was deze manier van stemmen goed voor 15% van het totale electoraat. Vijf jaar geleden was de totale opkomst 65%. Voor het eerst hebben de kiesgerechtigden zich kunnen registreren om online te stemmen.

De stembureaus sluiten om tien uur ‘’s avond, waarna de eerste resultaten tegen middernacht worden verwacht. De meeste stembureaus zijn opgezet in scholen, buurthuizen en parochie zalen, maar ook cafés, een wasserette en een schoolbus zullen worden gebruikt. De definitieve resultaten worden vrijdagmiddag verwacht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May