'A binnenland no musu de na dungru moro'
30 Apr 2015, 21:10
foto
President Desi Bouterse bij de officiële opstart van het solarproject te Gunsi. Hij wordt geflankeerd door minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (R) en kapitein Dendoe van Gunsi (L),


Het dorp Gunsi aan de Boven Surinamerivier heeft sinds gisteren 17 uur per dag stroom. Het in september 2014 opgestarte zonne-energieproject heeft geresulteerd in een systeem dat energie opwekt door zonnepanelen. Het milieuvriendelijke systeem is officieel opgestart door president Desi Bouterse. “Ons land is het groenste land ter wereld”, zegt Bouterse, “Als wij dat willen behouden, moeten wij rekening houden met het milieu, anders gaan wij het vernietigen.”

De minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson en kapitein Dendoe van Gunsi voerden ook het woord bij de plechtigheid. Betterson gaf aan dat de zorg voor het beschikbaar hebben van stroom een plicht van de regering is. “A binnenland no mus de na dungru moro.” Dendoe zei te hopen dat het project een voorbeeld zal zijn voor andere dorpen in de omgeving.

Klimaatadviseur van de president, John Goedschalk, is initiatiefnemer van het project. Het bedrijf Wind Turbain and Energy Cables Wtech heeft een solarsysteem ter waarde van USD.75.000 gedoneerd. Theresa Castillion-Elder, hoofdbeleidsmedewerker op Milieu Coördinatie van het kabinet van de president, geeft aan dat door de hoge ligging van Gunsi, het zonlicht er beter opgevangen kan worden. De zonnepanelen zijn op een centrale plek geplaatst, vanwaaruit de opgewekte energie wordt gedistribueerd naar de huishoudens.

De 30kwh dieselgenerator die voorheen zorgde voor 5 uur stroom per dag, zal nog gebruikt worden. Met de dieselgenerator was er per dag 5 uren stroom in het dorp, van 18:00 tot 23.00 uur. Middels het 20 kwh-solarsysteem wordt energie geleverd van 7.00-19.00 uur en in de avonduren vanaf 19.00-24.00uur wordt energie geleverd van de dieselgenerator. Apparaten die veel stroom trekken, zoals een magnetron, strijkijzer, airco en ventilator mogen in de periode van 7.00-19.00 uur niet gebruikt worden.

Het solarsysteem heeft de weg geopend naar meer economische bedrijvigheid te Gunsi. Men is van plan om een visfabriek op te zetten, wat zal zorgen voor meer werkgelegenheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May