Barricade duurt al 24 uur; ook geen uitzondering voor lijk
30 Apr 2015, 00:02
foto
De barricade bij kilometer 55 op de Weg naar Langa Tabiki.


Ruim 24 uur is de Weg naar Langa Tabiki gebarricadeerd door meer dan honderd mannen en vrouwen. Zij brengen de nacht door bij de plek en zijn vastberaden om de strijd voort te zetten. "Wij maken geen enkele uitzondering, ook niet voor een lijk van een Braziliaan dat woensdag uit het Meriangebied vervoerd is." De Braziliaan is verongelukt in het gebied. De loden kist moest worden overgeheveld van de ene kant van de barricade naar een politieauto om naar de stad vervoerd te worden.

"Wij hebben districtscommissaris Mavrick Boejoekoe uitgelegd dat het om het bestaansrecht van de mensen uit het Paramaccaans gebied gaat", zegt Adriaan Adawde, voorzitter van de Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC), aan Starnieuws. Zij willen harde afspraken hebben met Surgold, waarmee een intentieverklaring is getekend. De Paramaccaners vinden dat de goudmaatschappij zich niet houdt aan de afspraken. Zij willen harde toezeggingen voordat de actie wordt opgeheven.

Door de wegblokkade zijn diverse activiteiten in het gebied lamgelegd. Niemand kan naar en van het Meriangebied met een voertuig. Politie en militairen die zich ter plekke oriënteerden zijn niet overgegaan tot ontruiming. De actievoerders gaven te kennen dat ze met dc Boejoekoe wilden praten. Dat gesprek heeft geen oplossing gebracht in de situatie. "Voor de mensen die actie voeren is het nu of nooit", stelt Adawde. Hij begrijpt dat mensen gedupeerd worden door de actie, maar vindt dat de belangen van de stam ook zwaar wegen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May