Moody's in spoor van beoordeling S&P's en Fitch
29 Apr 2015, 21:02
foto
De inkomsten voor de staatskas uit de exportproducten bauxiet, goud en olie zijn drastisch gedaald.


Kredietratingbureau Moody’s heeft net als Standard & Poor’s (S& P’s) en Fitch de notering van Suriname gehandhaafd op Ba3. Deze beoordeling staat gelijk met de BB- van S & P’s en Fitch. Ook bij Moody’s zijn de vooruitzichten van Suriname stabiel.

De Ba3-notering is volgens Moody’s een reflectie van gunstige groeiverwachtingen en relatieve lage overheidsschuld en rentelasten. Aan de andere kant staan de economische en fiscale kwetsbaarheid van schommelende grondstofprijzen en een lage institutionele capaciteit.

De indicaties van Moody’s voor verbetering van Surinames kredietbeoordeling zijn hetzelfde als S&P’s en Fitch hebben aangegeven. De begrotingstekorten moeten duurzaam afnemen, waardoor de schulden verminderen of als substantiële besparingen worden opgebouwd in een stabilisatiefonds. Wil Suriname een betere notering, dan moet hij het budgettair en fiscaal raamwerk institutioneel verbeteren, waardoor de fiscale schommelingen afnemen.

De andere kant van het verhaal is dat de beoordeling slechter zal uitvallen als er fiscale ontsporingen zijn. Toename van de staatsschuld en afzwakking van economische groeiperspectieven in materiële zin, zullen daarvan de boosdoeners zijn. Ook grote tekorten op de lopende rekening van de betalingsbalans kunnen de beoordeling negatief beïnvloeden.

De jongste kredietbeoordeling van Moody's is op 22 april vrijgegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May