Clifford Marica: ATM had nooit ontmanteld mogen worden
29 Apr 2015, 09:09
foto
Clifford Marica


Het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) had nooit ontmanteld mogen worden. Volgens Clifford Marica die minister was van dit departement tijdens het kabinet-Venetiaan, was er een visionaire reden toen dit ministerie van drie poten werd voorzien.

“Ze horen gewoon bij elkaar. Het was de bedoeling dat vanuit een conceptioneel denken arbeid in alle sectoren gepaard zou gaan met toepassen van innovatieve technologie met de nadruk op het milieu”, zegt Marica. Hij betreurt het dat van het departement slechts de poot arbeid blijft bestaan. “Technologische ontwikkeling is gesmolten en is milieu ergens anders ondergebracht”.

Marica die aan het begin heeft gestaan van het samenstellen en het opzetten van het driepotige ministerie zegt dat het de bedoeling was dat vanuit de overheid een innovatiecentrum met goedopgeleid kader en een technologisch instituut zou worden opgezet binnen het ministerie. Hiervoor waren al enige voorbereidingen getroffen. De meest voor de hand liggende sector die door het technologisch instituut zou worden aangepakt was de kleinschalige mijnbouwsector. “Daar zou nieuwe technologie ontwikkeld moeten worden als alternatieve methoden om het kwikgebruik in die sector tegen te gaan. Je kan dan stapsgewijs nagaan welke technologie uiteindelijk het best geschikt is”, zegt Marica. Dat de technologische poot is geëlimineerd zonder aan te geven waarom, vindt hij jammer.

De gewezen ARM-minister zegt dat eens goed duidelijk moet worden wat de regering van plan is met de sectie Milieu van het ministerie. Hij wijst erop dat daar goed opgeleid kader rondloopt. “Mensen die zijn gevormd en zeer gemotiveerd zijn.” Marica weet niet zo goed hoe te plaatsen dat het rechtstreeks valt onder het Bureau Nationale Veiligheid van het kabinet van de president.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May