Randjietsingh: Agrarische sector opzettelijk verwaarloosd
27 Apr 2015, 04:04
foto
VHP-ondervoorzitter en Assembleelid Radjkoemar Randjietsingh.


Assembleelid Radjkoemar Randjietsingh, ondervoorzitter van de VHP, vindt dat president Desi Bouterse de agrarische sector opzettelijk heeft verwaarloosd. Hij stelt dat de prestaties van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), uitgebleven zijn. De beloofde steun en verlaging van de productiekosten zijn volgens hem niet gerealiseerd, ondanks een goedgekeurde begroting. Het kan er niet in bij Randjietsingh dat de president het wanbeleid van de minister prijst en hem zelfs tot lijsttrekker maakt van Wanica.

In de regeringsverklaring van oktober 2010 beloofde de president duurzame bestrijding van armoede en onzekerheden. "Wat is van deze belofte terecht gekomen? Grotere armoede, grotere onzekerheid, waardig leven van het volk wordt vernietigd? Heeft deze president niet in zijn pre-electorale periode beloofd om de knelpunten van de agrarische sector op te zullen lossen?", vraagt Randjietsingh.

In het nationaal ontwikkelingsplan heeft de president beloofd uit te voeren een landbouwbeleid dat gericht zou zijn op onder andere verlaging van de kostprijs door introductie van efficiënte systemen. "Deze president heeft, in plaats van deze beloofde facilitering van de landbouwsector door verlaging van de productie kosten, multinationals in de goudsector enorme voordelen gegeven voor vergroting van hun winsten. De landbouwers, veehouders en padieproducenten hebben niets structureels gehad. Deze multinationals zijn bij wet toegestaan om voor hun bedrijfsactiviteiten, te importeren zonder nadere goedkeuring, alle materieel, werkvoertuigen, materialen, brandstoffen, en andere materialen van welke aard dan ook, en wel vrij van invoerrechten, accijnzen, belastingen, of andere lasten op invoer van kapitaalgoederen. Met deze steun aan de multinationals heeft deze regering de goudmijnbouw duurzaam en voor 35 jaar ondersteund, multinationals die miljarden winsten zullen maken", vindt de politicus.

Erger geworden
Randjietsingh meent dat er niks gedaan is om de productiekosten omlaag te brengen. Het is volgens hem erger geworden. Door de devaluatie en inflatie in de afgelopen periode zijn de productiekosten van groente, fruit, melk en padie duurder geworden, meent de politicus. "Is dat niet een reden te meer, voor de president om zijn eigen belofte waar te maken en eigen ondernemers ook te steunen met maatregelen om goedkoper te produceren? Neen de president helpt de multinational, niet de eigen Surinamers. Waarom? U kunt raden waarom deze rijke multinationals worden geholpen aan deze voordelige contracten! De landbouwers zijn niet rijk en zij worden niet geholpen! Onze eigen Surinaamse ondernemers worden door dit beleid gediscrimineerd door het beleid van de president", zegt Randjietsingh.

De sector heeft steeds aandacht gevraagd voor bevordering en voor duurzame oplossingen van hun problemen. Door het beleid worden sinaasappelen, bepaalde groenten, melk en melkproducten, kippenvlees en levende koeien geïmporteerd. De agrariërs hebben volgens de politicus meer concurrentie gehad in plaats van ondersteuning voor productieverhogingen.
"De regering weigert om fundamentele afspraken te maken met deze ondernemers, hetgeen leidt tot onzekerheden die de regering volgens de regeringsverklaring zou bestrijden. De regering blijft nalatig de kwestie serieus aan te pakken".

De oppositie in De Nationale Assemblee heeft volgens Randjietsingh steeds gewezen op deze wanprestatie rond stimulering van de private sector. Wat deze situatie van de landbouwsector nog erger maakt, is dat op de begroting van 2014, het ministerie van LVV voor stimulering van de private sector heeft goedgekeurd gekregen SRD 67,8 miljoen. Hiervan heeft volgens het Assembleelid de minister van LVV gerealiseerd slechts SRD 55.000, of te wel minder dan 0,1%.
De minister heeft met deze wanprestatie/wanbeleid geweigerd om de landbouwsector te steunen, terwijl hij geld op de begroting goedgekeurd heeft gekregen. De VHP-topper heeft geen goed woord over voor dit beleid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May