"Buitenlandse politiek meer richten op armoedebestrijding"
01 Oct 2010, 21:30
foto


Het begrip “ontwikkelingsdiplomatie” is het nieuwe sleutelwoord in de buitenlandse politiek van de regering-Bouterse/Ameerali.
President Desi Bouterse gebruikte dit woord in zijn jaarrede, die hij vrijdag afstak in De Nationale Assemblee.

Voedselschuur
Het buitenlandbeleid moet, veel meer dan nu, sectoren ondersteunen die, zo zegt de president, “essentieel zijn voor de nationale ontwikkeling”. Hij doelt daarmee op land- en mijnbouw, onderwijs, gezondheidszorg, rurale ontwikkeling, armoedebestrijding en milieubescherming.
Daar horen onderwerpen bij als voedselzekerheid, de bescherming van opkomende bedrijven en industrieën, en de effecten van klimaatsverandering.

Het buitenlandbeleid moet zich vooral richten op het verkrijgen van toegang van Surinaamse landbouwproducten tot de Caribische markt, vindt de nieuwe regering. Suriname wil daarom graag de banden aanhalen met Brazilië, voor samenwerking op het gebied van landbouw.
Het streven is dat Suriname als “voedselschuur van het Caribische gebied” kan dienen, zegt de president.


Islamic Conference
Ook de samenwerking met Cuba wordt intensiever, als het aan deze regering ligt, vooral bij de opleiding van artsen. Met Venezuela wil Bouterse vooral samenwerken bij de ontwikkeling van de aardoliesector. Japan en Korea zijn belangrijk voor de visserijsector. De VS en Canada staan bovenaan het lijstje van landen met wie Suriname de mijnbouw verder wil ontwikkelen. En met India wil de regering vooral op ICT-gebied samenwerken.

Bouterse wil ook de banden aanhalen met de Organisation of Islamic Conference, een samenwerkingsverband binnen de Verenigde Naties van 57 islamitische landen die het welzijn van moslims wereldwijd nastreven.
Bij de IOC hoopt de regering geld binnen te halen voor de financiering van projecten.
Daarnaast moet de participatie van Suriname in de organisatie van het Verdrag voor Amazonische Samenwerking (ACTO) resulteren in "grotere welvaart en welzijn van de binnenlandbewoners".
Bouterse noemde met nadruk “Surinamers in de diaspora” als een groep die van grote waarde kan zijn voor de ontwikkeling van het land.


Gelukkig volk
De president memoreerde dat Suriname, zowel in bevolkingsomvang als in grondgebied, het kleinste soevereine land is van Zuid-Amerika. Hij vroeg zich hardop af hoe het komt dat andere kleine landen als Luxemburg en Singapore “zeer rijk” zijn.
De sleutel tot succes zit volgens het staatshoofd in "het volop benutten van het menselijk kapitaal" Dan wordt ook Suriname, meent Bouterse, “een welvarend land, bewoond door een gelukkig volk”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May