Colombia hervat luchtaanvallen op Farc-doelen
16 Apr 2015, 14:20
foto
Soldaten dragen hun gedode makkers bij een aanval van de Farc-rebellen. (Beeld: Al Jazeera)


President Juan Manuel Santos van Colombia heeft opgedragen Farc-vestigingen opnieuw te bombarderen. De hervatting van de luchtaanvallen volgt nadat Farc-rebellen tien soldaten hebben vermoord. Na pogingen om de spanningen tussen de regeringstroepen en de rebellen te verminderen, ziet president Santos de aanval van de Farc-rebellen als een breuk van de wapenstilstand.

Het is te verwachten dat de aanvallen tegen de Farc-rebellen zullen toenemen. Als onderdeel van de vredesbesprekingen met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc), was president Santos vorige maand gestopt met luchtaanvallen op schuilplaatsen van de rebellen. In december vorig jaar had de Farc een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd.

De soldaten zijn woensdag in de vroege uren gedood in de zuidwestelijke provincie Cauca. De Farc heeft hen in een hinderlaag gelokt en vervolgens bestookt met granaten en geweervuur. "Dit incident was het resultaat van een opzettelijke aanval van de Farc, het was geen toeval en dit impliceert een duidelijke breuk van de belofte van een eenzijdig staakt het vuren", zei Santos na een ontmoeting met zijn defensieteam in de stad Cali.

"Ik heb de strijdkrachten de opdracht gegeven om de schorsing van de bomaanslagen op de Farc-kampen op te heffen." Het staatshoofd zei dat de aanval waarbij ook een Farc-rebel omkwam, niet ongestraft zal blijven. Negen andere soldaten zijn gewond geraakt bij de aanval.

Sinds de eenzijdige wapenstilstand voor onbepaalde tijd werd afgekondigd, is dit de dodelijkste aanval. Het komt enkele dagen nadat de Colombiaanse regering een verlenging van de schorsing van de luchtaanvallen op Farc-kampen had aangekondigd. Het is niet bekend wat de gevolgen van de aanval zullen zijn op de vredesbesprekingen die de afgelopen twee jaar worden gevoerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May