April-boodschap CCK op weg naar de verkiezingen
15 Apr 2015, 04:05
foto


Waar het visioen ontbreekt,
verwildert het volk
(Spreuken29:18)

Over enkele weken gaan wij weer naar de stembus. We zullen ons dan uitspreken over welke mannen en vrouwen wij bekwaam vinden om ons in het parlement te vertegenwoordigen; wie wij in staat achten om met elkaar te overleggen wat het beste is voor ons allen en voor ons land, en beslissingen daarover te nemen. Er zullen ministers worden aangesteld, een nieuwe regering, met aan het hoofd een
nieuwe president. Wie dat zijn, en welke kwaliteiten zij moeten bezitten, zullen wij, volk van Suriname, moeten bepalen. De komende maand wordt ons dus een heel zware verantwoordelijkheid toevertrouwd: de verantwoordelijkheid voor onze eigen toekomst. Wij leven immers op basis van onze grondwet in een democratische rechtsstaat. Dat wil zeggen “het volk zelf heerst”; “het volk zelf is machtig”. En dat wij dat zijn, laten wij zien door onze stem uit te brengen op een verantwoordelijke manier.

Nu is het de vraag op grond waarvan wij onze stem uitbrengen. Hoe kunnen we onze uit te brengen stem verantwoorden? Wat staat ons voor ogen als we stemmen op een bepaalde partij of een bepaalde persoon? Een lange traditie doet ons vermoeden, dat bij het uitbrengen van onze stem ons vaak niet voor ogen stond wat het beste was voor ons allen en voor ons land. Ons stemgedrag werd niet zelden voornamelijk ingegeven door etnische gevoelens: behoor ik tot een bepaalde etnische groep, dan stem ik dus op die of die partij.
Een inspiratiebron voor ons stemgedrag kan ook de stoerdoenerij zijn van bepaalde leiders: degene die ons het meest aan het lachen maakt op partijbijeenkomsten, het beste de kunst verstaat om tegenstanders belachelijk te maken, de meest pittige insinuaties weet te lanceren, die zal wel het beste in staat zijn de belangen van ons allen en van ons land te behartigen. Of we stemmen op degene die ons gouden bergen belooft; van wie wij hier of daar ook een baantje kunnen verwachten. De grote vraag is, of deze gronden voor ons stemgedrag ertoe leiden die mensen te kiezen, die in staat zijn en bereid zijn te beslissen over wat het beste is voor ons allen en voor ons land.

Wat staat ons als aanstaande stemmers eigenlijk voor ogen? Wat is onze visie? Wat voor visioen hebben wij van onze toekomst? Deze visie, dit visioen, is van uitermate groot belang. Die bepalen immers op grond waarvan wij onze stem uitbrengen. Die bepalen de koers die wij willen gaan varen. De visie bepaalt ook wat wij van waarde vinden en wat niet. Wat niet in onze visie past, is niet de moeite waard; daar kiezen we niet voor. Waarom draait het eigenlijk bij mij?
Gaat het bij mij voornamelijk om mijn eigen persoonlijk gewin, of de eer van mijn eigen partij of het belang van de etnische groep waartoe ik behoor? Of gaat het bij mij om recht, waarheid en goedheid, zoals wij zingen in ons volkslied? Dat wat wij van waarde vinden, dat wat wij de moeite waard vinden om na te streven, maakt dat wij de kant kunnen uitgaan van ons visioen van wat het beste is voor ons allen en voor ons land. Het is dus zaak om zicht te krijgen op wat wij als waarden koesteren.

Tienduizenden Surinamers hebben de hoop voor Suriname opgegeven. Zij zijn naar het buitenland vertrokken omdat het hier toch nooit iets wordt, of halen hun schouders op en leven hier verder van dag tot dag. Het is een verademing om mensen te ontmoeten die nog idealen koesteren en zich uit alle macht inspannen om die waar te maken. Mensen die geloven in het visioen. Mensen die denken in termen van: “ons allen” en “ons land”, en op grond daarvan hun stem uitbrengen. Mensen die op grond van hun visie op menselijk samenleven weten te onderscheiden wat van waarde is en wat als waardeloos terzijde moet worden geschoven, en zeker niet moet worden gekozen. Mensen die doordrongen zijn van de onjuistheid van de slogan: “Ieder voor zich en God voor ons allen.” Mensen die zich de wijsheid van de wijze mens in ons bijbels spreukenboek hebben eigen gemaakt, die zegt: Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk. (Spreuken 19:18)


Enkele Bijbelse visioenen:
* Genesis:4b-15
* Jesaja2: 2-5
* Jesaja 11: 6-9
* Jesaja25:6-8
* Ezechiël 37: 1-14
* Openbaring 21: 1-5

Vragen:
• Hoe ziet mijn visioen van het samenleven in Suriname in de toekomst er uit?
• Welke concrete stappen zullen in de komende jaren gezet moeten worden om te komen in de richting van het verwerkelijken van dit visioen?
• Wie is daar al mee bezig en wat doen ze?
• Wat kan ik er in concreto aan bijdragen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May