Het politieke verkeer..., ai boi!
13 Apr 2015, 22:10
foto


Ooit deelgenomen aan het politieke verkeer? Nee? Je beschikt zeker niet over een kruiwagen, want een personenwagen doet het daar niet. Let wel, het politieke verkeer gaat niet over asfaltwegen, maar via sluipwegen. En je mag je op allerlei manieren verplaatsen om op de plaats van bestemming aan te komen. Je mag over de ruggen van anderen; liefs niet onder stoelen of tafels door, als het donker wordt tussen de mazen van de wet.

Het politieke verkeer is al een paar maanden druk. Met de inschrijvingen bij het CHS en het plaatsen van personen op de kandidatenlijsten zagen we ineens heel wat manoeuvres in het verkeer; dit alles om hoe dan ook te komen in de Nyan Patu Assemblee: mensen klommen over, staken over, zwommen over, liepen en renden over, vlogen over, sprongen over uit de eigen naar een andere partij, en omgekeerd; echt kameleon-itisch ging het eraan toe.
De politieke verkeersdeelnemers schreeuwden door elkaar: wat kom je doen? Mag ik niet mee? San, te na bakasei mi musu sidon? No mang! Ga weg, niemand kan meer bij! Neem me noh? San psa, yu e lusu mi? Yu kan gowe! Komopo dya jongu, yu denki yu valik? Haal a man dat in!
In dit politieke verkeer mag je op je weg door het maatschappelijke landschap naar de Nyan Patu Assemblee armen links laten liggen, en als je de corruptie tegenkomt die de armoede veroorzaakt of in stand houdt dan maak je gewoon rechtsomkeer; als je door dit onfatsoenlijk en ongeoorloofd gedrag beboet wordt, maar de boete toch niet hoeft te betalen, dan was je voor verschenen een averechter; hoe dan, deze kennen we in Suriname toch niet?
In dit politieke verkeer zijn overtredingen op weg naar Nyan Patu Assemblee niet van belang; hier krijgt zowel veroorzaker als benadeelde in elk geval een behoorlijke SCHANDEvergoeding...

Helmut Gezius
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May