SFOB tevreden met vorderingen elektrificatie beneden Tapanahony
29 Sep 2010, 12:50
foto


Het elektrificatieprobleem van de dorpen Poeketie, Moitaki, Jawsa en eventueel Mainsi aan de Beneden Tapanahony, zal binnenkort tot het verleden behoren. De uitvoering van het elektrificatieproject voor het gebied verloopt naar tevredenheid. Voor Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB) dat het project financiert, is er geen reden voor bezorgdheid. Het gebouw van de minikrachtcentrale op de Gran olo watervallen staat er, terwijl een turbine eind oktober vanuit Rusland naar Suriname worden verscheept.

SFOB-directeur Steven Alfaisi laat niets aan het toeval over: “Voor Suriname en in het bijzonder voor SFOB, is het waarborgen van een goed en duurzaam product van groot belang. Des temeer wanneer een groot bedrag daarmee gemoeid gaat”, vindt hij. Het gaat om een project van 900.000, dat de potentie heeft 450 KW te genereren. Maar eerst zal gewerkt worden met een turbine van 150 KW. Deze turbine en bijbehorende onderdelen, inclusief de bekabeling in de minikrachtcentrale tot aan de 'step-up' transformator toe, kosten 271.000 Euro.

Eind augustus reisde Alfaisi hij af naar de Russische stad Saint Petersburg voor een werkbezoek aan het bedrijf INSET dat de turbine levert. Het bezoek paste in het kader van de intenties om meerdere sites in het binnenland op te zetten en de noodzaak om een goed product binnen te krijgen. Tijdens de tweedaagse ontmoeting is informatie uitgewisseld en het productieproces van de turbine is geïnspecteerd. De waterturbine is geheel geassembleerd en gereed om verscheept te worden. De SFOB-topman is tevreden en vindt dat INSET prima heeft voldaan aan de voorwaarden. De planning is om de inwerkingstelling van de waterkrachtcentrale in november dit jaar te realiseren.

Duurzame energie
Vanaf september 2005 werkt het fonds samen met onder andere de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdekSur) en de plaatselijke bevolking aan dit project. De grondgedachte is dat duurzame energie voor de omliggende dorpen moet dienen als een stimulans voor verdere ontwikkeling van het gebied en verhoging van de algehele plaatselijke levenstandaard. De AdekSur coördineert het project. Professor Sieuwnath Naipal van de Faculteit der Technologische Wetenschappen was ook mee naar Rusland. Verder zijn diverse aanneming- en consultancybedrijven erbij betrokken. Zo levert professor Els van de Universiteit van Brasilia en de Universiteit van Wenen een wezenlijke bijdrage. Het project is opgedeeld in drie fasen. In de eerste zijn de civiel-technische werken van de minikrachtcentrale gebouwd. De tweede fase, tevens de huidige, behelst de productie, installatie en inwerking brengen van de waterkrachtinstallatie, namelijk een turbine. In de derde fase zullen de transmissielijnen worden aangelegd.

Vooralsnog kijkt de SFOB uit naar een vruchtbare samenwerking met het Russische INSET. Het bedrijf heeft ruime ervaring met geïsoleerde gebieden en dus ook voor werken in landelijke en moeilijk begaanbare gebieden. In landen buiten de voormalige Sovjet Republieken waaronder Zweden, Finland, Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Colombia, Cuba, Guatemala, Frankrijk, Brazilië, Polen, Letland en Afghanistan heeft zij ruim 50 van micro- en kleine waterkrachtwerken geplaatst. INSET beschikt over goede en hooggekwalificeerde specialisten die in staat zijn op basis van opgedane kennis en ervaring micro- en kleine waterkrachtwerken te plaatsen onder verschillende klimatologische condities.-.

SFOB directeur Steven Alfaisi (links) en INSET General manager, Blyashkoonder, tekenen het aangepaste contract. (Foto: SFOB)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May