Scholieren proeven van wetenschappelijke testen
07 Apr 2015, 19:00
foto
Leerlingen verrichten metingen op het terrein van Celos. (Foto: Carlos Helberg)


“Geef hem geen hout om een schip te bouwen, maar laat hem dromen van de grote zee”, is de slogan welke dit keer wordt gehanteerd bij de microbiologie cursus van de Celos. Deze cursus die bestemd is voor leerlingen van het basisonderwijs, is een spin-off van het eerste project, de Celos vakantie microbiologie cursus 2006. Toen mochten alleen kinderen van de muloschool meedoen. Op aanvraag van veel ouders is vorig jaar besloten de grens te verlagen. Voor deze doelgroep is dit de tweede cursus.

Volgens Ricky Stutgard, hoofd van het Microbiologisch en Veterinair Laboratorium, worden kinderen van het 7e en 8e leerjaar van het basisonderwijs nieuwsgierig gemaakt naar de universiteit. “We laten ze testen doen die studenten op universitair niveau doen, dus eigenlijk zouden zij het pas na 10 jaar mogen doen”, zegt Stutgard. Hen wordt op academisch niveau kennis bijgebracht over onder meer handhygiëne, luchtinfectie en voedselvergiftiging. Dit wordt op speels wijze gedaan. Tijdens de cursus die twee dagen duurt, leren de leerlingen observeren, vastleggen en conclusies trekken. “Dit zijn vaardigheden die academische studenten eigen moeten zijn. We hopen dat de kinderen hierna gemotiveerd zijn om hun studie beter te doen”, vertelt Stutgard.

Gezien het aantal inschrijvingen is het duidelijk dat de behoefte voor zulke projecten groot is. Vorig jaar waren er 70 jongeren en dit jaar verwacht de organisatie tussen de 80 en 100 deelnemers. De kosten worden normaal gedekt uit de inschrijfgelden van de cursisten. Een positief aspect dit jaar is dat het bedrijf Suri juice sap en water heeft geschonken, zegt Stutgard. Het inschrijfgeld is gesteld op SRD 60 per deelnemer.
Op 30 april ontvangen de cursisten hun certificaat. Het volgende vakantie microbiologie project is in augustus 2015.

Carlos Helberg
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May