Regeltjes land
08 Apr 2015, 08:00
foto


Met verbazing heb ik kennis genomen van door het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) ingestelde nieuwe regels voor de komende verkiezingen.

Er wordt een verbod ingesteld tegen het maken van een 'selfie' in het stemhokje en het maken van een foto van het stembiljet na gestemd te hebben. Ik citeer: "Wanneer een kiezer toch een selfie maakt, dan wordt het stembiljet in beslag genomen en door de voorzitter van het stembureau als onbruikbaar afgestempeld. Dit stembiljet is dan ongeldig".

Op de terechte vraag van Starnieuws aan de voorzitter van de commissie voorlichting van Biza als er een wet is die dit bepaalt, werd doodleuk door betrokkene gesteld dat het gaat om algemene, vrije en geheime verkiezingen, dus ja er is een wet!

Deze interpretatie van de wet door een toevallige ambtenaar vind ik ronduit belachelijk. Je hoeft volgens mij helemaal geen juridische scholing te hebben gehad om te begrijpen dat de wetgever nooit bedoeld kan hebben dat het verboden is kenbaar te maken voor wie je gestemd hebt.

Al de mensen die op de vraag van exit-polls enquêteurs (op wie heb je gestemd?) een eerlijk antwoord geven, zouden dan ook in overtreding zijn van de wet. Het geheime karakter moet worden gezocht in het feit dat niemand je kan dwingen om je keus kenbaar te maken, je bent evenwel vrij om dat desgewenst te doen.
De zin van deze wet ligt mijns inziens dan ook in het feit dat het eerlijke verkiezingen moeten zijn! Je moet in alle vrijheid en zonder "pottenkijkers" je stem kunnen uitbrengen. De overheid moet dan ook zorgen dat alle voorzieningen in place zijn om in die geest je stem uit te kunnen brengen. Een van die voorzieningen is ook het stemhokje waar je zonder het 'wakend oog' van stembus ambtenaren je stem moet kunnen uitbrengen.

Hetzelfde bericht van Starnieuws maakt echter ook gewag van het weglaten van de traditionele gordijnen bij de stemhokjes. "Het stembureau kan dan over de rug van de kiezer zien of bijvoorbeeld foto's worden gemaakt" Dit is echt te gek voor woorden! Door alles open te gooien, kom je juist aan het vrije en geheime karakter van de verkiezingen.

Tenslotte nog een citaat "Als iemand gestemd heeft en het stembiljet toont aan anderen, wordt het onbruikbaar en wordt het niet in de stembus gedeponeerd." Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk zal uitpakken. De zogenaamde orde diensten zullen hun handen vol hebben om mensen te beletten hun stem uit te brengen!

Wij gaan er prat op dat internationale waarnemers ons altijd een hoog cijfer hebben gegeven voor de organisatie van verkiezingen. Waarom dan nieuwe regeltjes invoeren die deze verworvenheid teniet kunnen doen?

Etienne Koenders MA
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May