Hussainali: Uit de politie in de politiek om jongeren
06 Apr 2015, 18:00
foto
Ex-politie commissaris Krishna Hussainali-Mathoera stapt in de politiek om jongeren. (Foto: Ranu Abhelakh)


Ex-politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera zegt dat haar stap in de politiek alles te maken heeft met haar ervaring in het politiewerk. “Al een paar jaar merkte ik dat jongeren tussen 16-24 jaar worden aangehouden voor verschillende delicten”, zegt zij aan Starnieuws. De politie moet aanhouden en veiligheid garanderen in het land. “Maar wat doen wij als samenleving met deze jongeren? Als wij nu niet handelen, dan zitten wij nog dertig jaar opgescheept met deze jongeren.”

Afgelopen week is Hussainali uit de politiedienst getreden. Ze is VHP-kandidaat voor V7 in het district Wanica en richt zich voornamelijk op jongeren. Ze zegt jarenlang bij de politie te hebben gedeald met de consequenties. De handelingen van jonge personen die strafbare feiten hebben gepleegd: seksuele delicten, ontucht, berovingen, moord etc. Ze is moeder van drie kinderen en wilde niet langer vanachter de politielijn toekijken. De tijd dringt voor structurele oplossingen. “Dus werken aan de onderliggende oorzaken van problemen die de criminaliteit bevorderen. Dit is de reden voor mijn stap in de politiek.” De politie is bij uitstek een ordeningsinstrument, geeft ze aan. “En in De Nationale Assemblee worden regels, wetten gemaakt om die samenleving te ordenen. Vanuit die optiek kan ik het beste een bijdrage leveren.”

Volgens Hussainali bestaat de helft van de Surinaamse bevolking uit personen onder de 24-jaar. “Als je kijkt naar de drop-outs cijfers en opleiding, dan zie je dat je meer mogelijkheden moet creëren voor jongeren. Je kunt hen niet meer zoet houden met kraaltjes en spiegeltjes.” Haar oplossing gaat uit naar het scheppen van meer onderwijsmogelijkheden, plaatsen van gemotiveerde docenten en creëren van een betere omgeving waarin jongeren onderwijs kunnen genieten. Dit gaat volgens haar samen met het scheppen van werkgelegenheid. Jonge afgestudeerden moeten direct aan de slag kunnen. “Zij moeten financieel onafhankelijk zijn en op een waardige manier in hun levensonderhoud kunnen voorzien.”

Werken aan basis, dan resocialiseren
Veiligheid is voor eenieder belangrijk. Maar zolang er armoede, een tekort aan woningen en banen is, kunnen wij ons zoveel wij willen beveiligen of zelf in een harnas rondlopen. Toch word je beroofd.” De politie moet de ‘die-harde’ criminelen harder aanpakken. En personen die voor het eerst in hun leven zijn veroordeeld goed opvangen, resocialiseren en begeleiden. “Het ontbreekt absoluut aan resocialisatie. Laat men statistieken tonen van personen die geresocialiseerd zijn. Je kunt niet resocialiseren onder de huidige omstandigheden.” Volgens haar moet eerst worden gewerkt aan de basis van de samenleving: goed onderwijs, banen met redelijke salarissen.

Hussainali heeft 33 jaar gediend bij de politie en is afgezwaaid als directeur Beleids- en beheersondersteuning KPS. Haar keuze voor de VHP is vanwege het leiderschap en de democratie binnen de partij. Ze heeft gemerkt dat partijleden kritiek mogen leveren, zelfs rechtszaken aanspannen. Dit ziet zij niet in andere partijen. “Ondanks die tegenspraak, zie ik ook dat die partijleden willing zijn samen te werken. Dat is voor mij empowerment: durven benoemen maar ook samenwerken aan een oplossing.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May