NJP wijst jongeren op belang van vrede
05 Apr 2015, 18:00
foto


Het Nationaal Jeugd Parlement betreurt (NJP) het incident waarbij Damien Pinas (17) het leven heeft gelaten op de parkeerplaats van de mall aan de Lalla Rookhweg. Een tweede tiener is gewond geraakt. Ook drie daders die in beeld zijn gebracht door de politie, zijn jongeren. Het NJP zegt dat in de media regelmatig berichten zijn over jongeren die betrokken zijn bij geweld.

"Wat drijft onze jongeren om te kiezen voor geweld in plaats van leren om samen op te trekken in vrede en harmonie? We drijven van elkaar weg en richten ons zelf en elkaar te gronde", merkt het NJP in een verklaring op. Vanuit het ministerie van Justitie en Politie worden in voorlichtingsprogramma’s burgers, in het bijzonder de jeugd, opgeroepen geen geweld te gebruiken. Aan ouders wordt vanuit verschillende hoeken steeds gevraagd goed op hun kinderen te passen. Het NJP merkt op dat ouders niet dagelijks 24 uur lang bij hun kinderen kunnen zijn.

"Jongeren, we zijn essentieel voor de vrede. We moeten nu gaan beseffen dat wij de beslissers zijn van de toekomst. We zijn veerkrachtig en staan midden in de gemeenschap. We zijn in staat positieve veranderingen te brengen. Als we dit onverantwoord gedrag in stand houden, zullen we gezien worden als een bedreiging voor vrede en stabiliteit in ons land. Wees voorbeeldig naar je leeftijdsgenoten toe, om in precaire situaties ze te behoeden van risicovol gedrag, waarmee ze hun toekomst op het spel zetten".

Het NJP betrekt ook de volwassen bij die de jongeren moeten begeleiden voor een betere toekomst. Alle burgers, jong en oud, moeten hun bijdrage leveren aan de opbouw van ons geliefd land Suriname. "Normen, waarden, liefde hebben voor elkaar, elkaar tolereren en respecteren zullen allemaal mooie woorden blijven wanneer wij leven alsof er geen toekomst bestaat, wanneer wij handelen zonder na te denken, wanneer wij het mens-zijn niet centraal stellen. Begin bij jezelf en lever jouw bijdrage. "We don't remember days, we remember moments. Laten die momenten een zijn die ons land vooruit hebben gebracht, die ons dichter bij elkaar hebben gebracht, die ons maken tot die dya dya natie".

Het NJP wenst de nabestaanden veel sterkte toe en roept jongeren op geen geweld toe te passen in meningsverschillen maar te communiceren zo als wij die immers op school leren. De ouders/verzorgers worden opgeroepen om hun kinderen te blijven begeleiden, controleren en attentie te tonen. "Controle is geen daad van vijandschap en door het tonen van attentie bent u op de hoogte van het gedrag van uw kind en kan je tijdig ingrijpen. Geef uw kind de nodige vrijheid, teveel vrijheid is niet goed voor de jeugd, daar ze nog niet rijp genoeg is ermee om te gaan, waardoor het kiezen van een verkeerde pad ook gemakkelijk en onbewust gebeurd".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May