Minister Rusland verduidelijkt onderzoek valsmunterij
03 Apr 2015, 14:00
foto
Minister Andy Rusland van Financiën.


Minister Andy Rusland van Financiën heeft in De Nationale Assemblee meegedeeld dat er een onderzoek gaande is naar valsmunterij in Suriname. De bewindsman zegt aan Starnieuws dat het een vaststaand feit is dat er een onderzoek gaande is. “Dat het onderzoek door de politie als instantie wordt gepleegd, berust op een misverstand”, stelt de minister.

Het ministerie van Financiën wenst vanuit zijn verantwoordelijkheid voor deze aangelegenheid en om alle misverstanden uit de wereld te helpen, het volgende te verklaren:

“Ruim twee maanden geleden is het ministerie van Financiën op de hoogte gesteld van mogelijke valse munten in omloop. Een specialistisch team van deskundigen is bezig met een onderzoek. Dit team wordt ondersteund door een expert van Royal Mint, uit London, waar de Surinaamse munten worden vervaardigd. De procureur-generaal is op de hoogte gesteld van dat mogelijk vervalste munten in omloop zijn gekomen.

Royal Mint heeft munten die opgestuurd zijn, onderzocht. Een expert is naar Suriname geweest om het team van deskundigen technische informatie te geven en instructie gegeven waarop er gelet moet worden bij het onderzoek. Het speciale team bestaat uit: het Bureau Nationale Veiligheid, de Douanerecherche, de Centrale Bank van Suriname en de Inlichtingendiensten.

Het onderzoek dat nog steeds gaande is, vindt niet plaats door het Korps Politie Suriname. Er is wel contact gemaakt met de leiding van het Korps Politie Suriname, nadat er geruchten waren over de aanhouding van een man in Nickerie die valse munten zou aanmaken. Er is vastgesteld dat van onderschepping van kisten valse munten en aanhouding van een man in Nickerie geen sprake is.
De insinuatie dat ‘de zaak met de mantel der liefde is bedekt, berust niet op waarheid. De mededeling in De Nationale Assemblee door de minister van Financiën, dat er een politioneel onderzoek gaande is, berust op een misverstand. De minister verwees de zaak naar zijn collega van Justitie en Politie om aan te geven dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Het deskundig onderzoek is verward met politioneel onderzoek.

Deze kwestie wordt in alle rust verder uitgezocht. Het gaat om een delicate aangelegenheid, waarmee bijzonder omzichtig dient te worden omgegaan. Het resultaat van het onderzoek zal meegedeeld worden aan de samenleving via de geëigende kanalen, wanneer het zover is.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May