Pater wast voeten van dopelingen op Witte Donderdag
03 Apr 2015, 02:00
foto
De pater bezig met het wassen van de voeten van doopleerlingen in de Heilige Familie kerk donderdagavond. (Foto: Adagracia Pawiro)


Druppelsgewijs en gestoken in witte kleding woonden gelovigen donderdagavond de speciale dienst bij in de Heilige Familie kerk te Zorg en Hoop. In verschillende christelijke kerken werden bijeenkomsten gehouden om Witte Donderdag, het Laatste Avondmaal, te herdenken. Deze periode wordt de Paastriduüm genoemd, ook wel bekend als de lijdenstijd. Dit zegt Florence Gemert, lid van de Liturgie groep, aan Starnieuws. De dienst werd ingevuld met enkele lezingen en de voetwassing.

“Wij herdenken het laatste avondmaal van Jezus met zijn leerlingen. Tijdens deze maaltijd gaf hij aan dat hij overgeleverd wordt. Op deze avond stelde Jezus zich ook nederig op door de voeten van zijn leerlingen te wassen. Dit wordt de voetwassing genoemd”, legt Gemert uit. Deze handelingen werden ook verricht door de pater, die de voeten van twaalf jongeren en volwassen heeft gewassen. Zij zijn dopelingen die dit paasweekend worden gedoopt. Daarna volgt direct hun eerste heilige communie.

De dienst ving donderdagavond om 22.00 uur aan. De voorgaande jaren werd de samenkomst om 19.00 uur gehouden. “De reden waarom de dienst dit jaar laat is begonnen, komt omdat de pater drie parochies onder zich heeft”, vertelt Gemert. De Heilige Familie kerk is de laatste parochie die de geestelijke heeft aangedaan. De misdienaars en acolieten assisteerden de pater tijdens de dienst.

Aan het eind van de dienst, om 23.40 uur werd de kerk in rust verlaten. Vanmiddag wordt stilgestaan bij het sterven van Jezus.

Adagracia Pawiro
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May