Gijzelingsdrama Kenia eist 147 levens
02 Apr 2015, 22:45
foto
De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft eenieder opgeroepen waakzaam te zijn.


Bij een aanval op een universiteit in het noordoosten van Kenia zijn 147 doden gevallen. Militanten van al-Shabab hadden studenten van de Garissa Universiteit gegijzeld. Vier van de gijzelnemers zijn doodgeschoten, zeggen de autoriteiten.

De gijzeling is nu voorbij. Zo’n 587 studenten slaagden erin te ontsnappen, van wie 79 gewond raakten. De schutters droegen zelfmoordvesten en waren gewapend met automatische machinegeweren. De minister van Binnenlandse Zaken deelde mee dat de militanten zijn ontploft als bommen toen de gijzeling werd beëindigd. Sommige politieagenten zijn daarbij geraakt door granaatscherven.

Het is onduidelijk of de aanvallers de explosieven bewust lieten ontploffen toen de politie naderde of als ze automatisch zijn afgegaan toen ze werden geraakt door geweervuur. Negen studenten die ernstig gewond zijn, zijn overgevlogen naar de hoofdstad Nairobi.

In delen van het land geldt nu een nachtelijke uitgaansverbod. In vier provincies - Garissa, Wajir, Mandera en Tana River - in de buurt van de grens tussen Kenia en Somalië, geldt van schemering tot dageraad een avondklok.

Tekort veiligheidspersoneel
Gemaskerde gewapende mannen bestormden vanmorgen vroeg de universiteit en namen studenten als gijzelaars. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon, heeft de "terroristische aanslag" veroordeeld. Hij zei dat de VN klaar staat om Kenia te helpen om terrorisme en gewelddadige extremisme te voorkomen en te bestrijden. De Verenigde Staten heeft Nairobi hulp aangeboden om al-Shabab te bestrijden. Washington heeft gezegd dat hij met anderen zal blijven samenwerken om deze militante beweging te vernietigen.

De Keniaanse regering ziet Mohamed Kuno, een hooggeplaatste al-Shabab functionaris, als het brein achter de aanval. Kuno was hoofdonderwijzer op een islamitische school in Garissa, tot hij in 2007 stopte. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft zijn medeleven betuigd aan de families van de slachtoffers. Hij heeft dringende maatregelen aangekondigd om het tekort aan politieagenten op te heffen. "We hebben onnodig geleden als gevolg van gebrek aan veiligheidspersoneel," zei hij.

Eerder had al-Shabab laten weten dat haar leden christenen in gijzeling hielden en moslims vrij lieten. De schutters maanden de studenten aan om op de vloer te liggen, maar een aantal van hen wist te ontsnappen. De universiteit werd ten tijde van de aanval bewaakt door twee politieagenten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May