DSB strekt vleugels uit naar buitenland
29 Mar 2015, 06:00
foto
De directie van de DSB heeft vrijdag aangeven dat zij ambities heeft om als bank in Nederland te opereren. (Foto: Raoul Lith)


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft ambities om in het buitenland als bank te opereren. De instelling is bezig met de voorbereidingen voor een vergunningsaanvraag om in Nederland te mogen opereren. “Het is not a done deal, we zijn bezig met het proces om een aanvraag in te dienen,” zegt bankdirecteur Sigmund Proeve. Medio mei hoopt de bank zo ver te zijn om deze aanvraag in te dienen.

De procedure schrijft voor dat de autoriteiten in Suriname (de Centrale Bank van Suriname) en autoriteiten in Nederland toestemming verlenen. “Maar ook omdat Nederland deel is van de Europese Unie, is het van belang dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarde hecht aan ons verzoek” legt Proeve uit. Het proces kan zes tot negen maanden duren. Zodra één van de autoriteiten een vraag stelt, kan het zijn dat de procedure weer wordt verlengd met evenveel tijd voordat de goedkeuring volgt. In Suriname zijn de gesprekken en het onderzoek door de Centrale bank al aangevangen.

Proeve zegt trots dat de DSB heel fit en proper is om de internationale standaarden te halen. “Daar gaan we voor, niet alleen als oudste bank maar als grootste leidende bank in Suriname. We hebben niet de illusie dat we gaan concurreren met de grote Europese banken. We gaan ons heel bescheiden maar heel professioneel opstellen op die markt.” Hij denkt dat met een bank in Nederland de DSB kan bijdragen aan het verbinden van de diaspora in Nederland aan de economische activiteiten in Suriname.

De banktopper legt uit dat de bank niet alleen de Surinamers in Nederland gaat dienen. “Dat gaat gewoon niet passen. We gaan de Nederlandse samenleving bedienen, maar de dienstverlening gaan we wel afstemmen op de relatie Nederland-Suriname”. De afkorting DSB wordt niet toegepast in Nederland. Het gaat wel om een volle 100 procent dochteronderneming van De Surinaamsche Bank.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November