Grondlegger Singapore overleden
23 Mar 2015, 10:00
foto
Lee Kuan Yew was een charismatische, maar vaak een controversiële leider. (Foto: AFP)


Singaporezen en wereldleiders betuigen eer aan de oprichter van Singapore, Lee Kuan Yew. De 91-jarige ex-leider is vanochtend overleden. Er is een nationale rouw van zeven dagen afgekondigd na het heengaan van het voormalige staatshoofd. Hij krijgt zondag een staatsbegrafenis.

De bewoners hebben honderden bloemen, kaarten en banners, buiten het ziekenhuis geplaatst waar de eerste premier van het land is overleden. De ex-premier was een maand geleden opgenomen voor longontsteking. De staatstelevisie heeft de reguliere uitzending onderbroken met een eerbetoon aan het leven van Lee Kuan Yew.

Lee’s leiderschap was inspirerend en invloedrijk in de regio. Hij zal volgens media worden herinnerd als een groot staatsman en een belangrijke figuur in de geschiedenis van de regio. Lee zal kans om een bepaald model te creëren door de vrije markteconomie te combineren met autoritaire politiek. Dat model heeft verstrekkende gevolgen gehad en is het model geworden voor Oost-Azië.

De zoon van de overleden Lee, de zittende premier Lee Hsien Loong, had moeite om zijn tranen te bedwingen tijdens zijn televisietoespraak tot de natie. Sprekend in het Maleis, Mandarijns en het Engels zei premier Lee dat het overleden staatshoofd een natie heeft gebouwd en de Singaporezen een trotse nationale identiteit heeft gegeven. “We zullen geen andere man zien zoals hij. Voor veel Singaporezen en voor vele anderen was Lee Kuan Yew Singapore.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May