Natin introduceert 'Competentiegericht Groen Onderwijs'
21 Mar 2015, 18:50
foto


Het Natuur Technisch Instituut (Natin) vindt dat afgestudeerden kennis, vaardigheden en de juiste beroepshouding moeten hebben. Er dient meer aandacht te komen voor de agrarische sector. Daarom is het 'Competentiegericht Groen Onderwijs' geïntroduceerd bij deze middelbare beroepsopleiding.

De studenten moeten kunnen aantonen over welke competenties zij beschikken. Met 'Competentiegericht Groen Onderwijs' zal er meer aandacht besteed worden aan de praktijk. Vrijdag is op het Natin-complex het startsein gegeven voor deze studierichting door onderdirecteur Ashokkumar Rambali, van de hoofdafdeling Beroepsonderwijs van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Deze studie is mogelijk geworden door de Twinningfaciliteit met Nederland.

"Dit project is om competentie gericht onderwijs te ontwikkelen en in te voeren binnen de richting Landbouw, Bosbouw en Eco-Toerisme", benadrukt Cynthia Grünberg, directeur van het Natin. Er zullen meer nu scholieren aangetrokken worden en gemotiveerde stage begeleiders. Zij merkt op dat vakmensen nodig zijn om een voedschuur te kunnen zijn voor de regio.

Levendiger onderwijs
Het Natin is een samenwerking aangegaan met de Nederlandse MBO’s Stichting tot Ontwikkeling van Agrarische Onderwijskunde en Scholing, Van Hal Larenstein en en Lentiz (Groene Opleiding/Schiedam).
De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman ondersteunt deze samenwerking. "Het gaat om de studenten en als de opleiding overgaat tot meer praktisch onderwijs, dat maakt alles levendiger", stelt Noorman.

"Er zal veel meer uit de studenten gehaald worden”, meent Phil Finkie, van de studierichting Eco-Tooerisme. Hij is blij dat er meer praktisch onderwijs komt dan alleen maar les te krijgen uit boeken. Ornella Kamsoeri vindt het een goed project en dolblij dat zij nu als scholier van de richting Landbouw Plantenteelt meer praktijk zal krijgen dan theorie.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft ook op het Natin gezeten. Hij merkt op dat er meer agrarische bedrijven moeten komen, zodat de scholieren hun praktische kennis kunnen toetsen. Er komen dan ook meer stageplaatsen beschikbaar.
Andere opleidingen die op het Natin gestart zijn op basis van twinning met Nederlandse organisaties, zijn Audio Visuele Productie en ICT.

Elisabeth Fontinie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May