Hulpdammen houden stand tegen gevreesde springvloed
21 Mar 2015, 00:00
foto
Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken vrijdag bij Weg naar Zee. De hulpdammen hebben stand gehouden tijdens de springvloed. (Foto: Leroy Troon)


Nooddammen met een totale lengte van ongeveer zes kilometer hebben gisteren de springvloed in het Weg naar Zee gebied, getrotseerd. “Ik dank de Almachtige, ben heel trots op de inzet van mijn medewerkers en de prestatie van de drie aannemers”, zegt minister Rabin Parmessar van Openbare Werken (OW) aan Starnieuws.

De bewindsman onderstreept dat het nu om een tijdelijke oplossing gaat. De hulpdammen beschermen de bewoners, die bij de springvloed van een maand geleden te maken hadden met een overstroming. “Voor een permanente bescherming van het hele Weg naar Zee gebied is het noodzakelijk dat deze bewoners nog vóór het eind van het jaar van hier verhuizen”, zegt de minister.

Dijkbewaking
Parmessar heeft, samen met de bestuursambtenaren van de districten Wanica en Paramaribo Zuid-West, te voet de dammen geïnspecteerd, die in 30 dagen zijn opgezet. "De klei is nog niet droog, je moet het nog minimaal een maand geven dat het verder droogt, waarna wij de dam 30-50 cm verder gaan verhogen", legt de OW-baas uit. Hij geeft aan dat op bepaalde plaatsen de dijken worden verstevigd met zakken zand gemengd met cement. De beste versteviging zijn grote steenblokken, maar die zijn te kostbaar. “Het zijn geen ideale omstandigheden, al zou je alles willen doen, kan het nu niet.” Intussen heeft zijn ministerie een continue dijkbewaking ingevoerd. Alle technische hulpmiddelen zullen worden ingezet om de waterkeringen te monitoren. “We zijn bezig om drones aan te schaffen, zodat ook via luchtopnames de dijken worden geïnspecteerd.

De bewindsman verwacht medio 2016 met de bouw van de permanente zeewering te kunnen beginnen. Zijn staf heeft alle documenten reeds afgerond, de Islamic Development Bank moet de aanvraag beoordelen, waarna een internationale inschrijving zal worden gehouden. Tegelijkertijd heeft OW een concept raamwet ‘Wet Beschermd Kustgebied’ voorbereid. Parmessar ziet graag dat De Nationale Assemblee deze wet snel in behandeling neemt en goedkeurt. “Laten we alvast beginnen om een bepaalde strook in het noorden veilig te stellen met een goede beheersvorm en wettelijk verbieden om onze mangrovebossen te kappen”, zegt de minister bewogen.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May