Nieuw crematorium voor dieren in gebruik genomen
20 Mar 2015, 09:30
foto
Leontine Bansse, voorzitter van de Stichting Dierenbescherming suriname, besprenkelt het nieuwe crematorium met bier. (Foto: Raoul Lith)


De Stichting Dierenbescherming Suriname heeft een nieuw crematorium in gebruik genomen op het terrein van het Dierenasiel. Na ongeveer zeven jaar geleverde dienst wordt de oude vervangen. “Wij zorgen ervoor dat we de dieren proberen te beschermen en zo goed mogelijk te laten leven. Bij leven hoort ook overlijden. En als ze overlijden dan moeten wij dat, voor de volksgezondheid zo goed mogelijk, voor het milieu zo milieuvriendelijk en zo waardig mogelijk de dieren kunnen cremeren”, verklaart Leontine Bansse, voorzitter van de Stichting de noodzaak die er was.

Staatsolie Foundation for Community Development heeft het project voor US$ 25000 gefinancierd. “Toen het verzoek binnenkwam om het project te ondersteunen, hebben we als Staatsolie gelijk middelen ter beschikking gesteld”, zegt Ninon Brunings, ondervoorzitter van Staatsolie Foundation. Ze geeft aan dat vanuit milieu overwegingen besloten is het project te ondersteunen. Volgens haar gooien mensen nog her en der hun dieren met alle noodlottige gevolgen. Brunings complimenteerde het bestuur en de vrijwilligers van de Dierenbescherming met het werk dat zij verrichten.

Grotere capaciteit
Volgens asielbeheerder, Mariska Bemelmans, heeft de nieuwe oven grotere capaciteit. Bemelmans geeft aan dat er nu meer crematies kunnen plaatsvinden per keer of dieren tot een gewicht van 250 kilo’s. “Er is een extra brander aangeschaft. Milieutechnisch zorgt het ervoor dat de uitstoot van het crematieproces vriendelijker geschiedt. Het systeem is efficiënt, bij een bepaalde temperatuur (1300 graden Fahrenheit) slaat het systeem zelf af”, meent Bemelmans. Ze merkt op dat voor de stichting het ware nood was. “Dagelijks worden er nog veel dieren op straat aangereden of gedumpt dat begraven geen mogelijkheid meer was“.

“Onderhoud van zo een apparaat leidt tot behoud. En wij in Suriname hebben last van dat ding. We kunnen en willen niet onderhouden wat we neerzetten. Dus ik hoop dat jullie het onderhouden”, benadrukt Brunings. Bemelmans hoopt dat het crematorium langer dan tien jaar meegaat. De stichting heeft informatie in het buitenland gevraagd over onderhoud.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May