Scholieren Commewijne leren over hun geschiedenis
17 Mar 2015, 10:00
foto


De schoolkinderen van district Commewijne leren over de geschiedenis van hun eigen district. Op de OS-Meerzorg is het project vandaag van start gegaan, waarbij de Commewijne lesbrief aan de vijfde en zesdeklassers wordt voorgehouden. De lesbrief is samengesteld door de stichting Cultuureducatie, de stichting Hindostaanse Immigratie, Inspectie Onderwijs in Commewijne, het directoraal Cultuur en het onderzoeksteam dat belast is met de locatie van het massagraf van 1902 op Mariënburg.

Het is de bedoeling om alle 31 scholen in Commewijne aan te doen. Morgen is de school op Mariënburg aan de beurt. In de lesbrief wordt de geschiedenis ingedoken vanaf de naam Commewijne tot de indeling in ressorten en bevolking. De naam Commewijne moet eerst zijn gegeven aan de rivier die zo heet, omdat het woord vermoedelijk is afgeleid van twee Arowakse woorden, ‘kama’ ( tapir of bofroe) en ‘wini (water of rivier). In 1600 en 1700 was de huidige Commewijnerivier bekend onder de namen Camaiwini en Cammawini.

Voorzitter van de Stichting Cultuureducatie, Benjamin Mitrasingh, vindt dat de kinderen te weinig weten van hun eigen geschiedenis, van de geschiedenis van de plaats waar ze wonen. Om de schoolkinderen te motiveren de lesbrief ter harte te nemen, zijn er ook vragen opgenomen. Na de presentatie van de lesbrief worden de vragen aan de kinderen voorgehouden.

Onderwijs-psycholoog Carlo Badal zal de antwoorden van de kinderen op de vragenlijst analyseren.Hij heeft ook de vragenlijst gecorrigeerd voor dit project. Na de eerste drie lezingen zal de projectteam een evaluatie houden.
Mitrasingh zegt dat Commewijne zoveel culturele rijkdommen heeft en dat het zonde is dat de kinderen daar niet mee opgroeien. Hij noemt de uitvinder van de schoenstikmachine Jan Ernst Matzeliger. Deze uitvinder werd op 15 september 1852 geboren op de plantage Twijfelachtig aan de Cotticarivier. Mitrasingh heeft de ‘culturele leegte’ gemerkt bij zijn onderzoek naar het massagraf van 1902 te Mariënburg. Hij ziet het als zijn plicht om daar verandering te brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May