De leider moet onberispelijk zijn
16 Mar 2015, 14:00
foto


(Aangeboden)

l Timoteüs 3:2
Je stem uitbrengen doe je niet tussen neus en lippen door. Het is een recht dat een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt voor ons, de burgers van ons land. Het is dan ook verbijsterend om mensen te zien stemmen op personen die een strafblad hebben, zwaar in de verdachtenbank zitten of hebben gezeten, of van wie wij weten dat er door hen of door mensen om hen heen, gesjoemeld wordt. Even verbijsterend is het om de namen van dergelijke personen op de kandidatenlijst te zien staan! Op voorhand vragen we ons dan af wat de kwaliteit van onze leiders dan wel is.

Weten die mensen wel - de kiezers zowel als de kandidaten – wat goed is en niet goed is? En als ze dat weten, handelen ze er dan naar?
En als zij dat niet weten en zomaar in het wilde weg handelen in hun persoonlijk leven, waar leiden ze ons dan naar toe? Natuurlijk hebben we oprechte kandidaten op wier gedrag niets aan te merken is, en natuurlijk hebben we stemmers die heel goed nadenken over de persoon van hun keuze. Maar de geschiedenis laat zien dat hier toch wel een probleem ligt. Blijkbaar is dit een oud probleem, een uitdaging misschien van alle tijden. De auteur van de eerste brief aan Timoteüs achtte het bijna tweeduizend jaar geleden nodig, om in verband hiermee nog eens goed duidelijk te maken dat niet zomaar iedereen geschikt is om een leider te zijn. Hij schrijft: “Als iemand leider wil worden, is dat een eerzaam streven. Een leider moet onberispelijk zijn. Hij kan slechts de man van één vrouw zijn en hij moet sober, bezonnen, gematigd, gastvrij en een goede leraar zijn. Hij mag niet te veel drinken of driftig zijn, maar hij moet vredelievend en vriendelijk zijn, en niet geldzuchtig. Hij moet zijn huisgezin goed leiden en op een waardige manier gezag over zijn kinderen uitoefenen. Als iemand geen leiding kan geven aan zijn huisgezin, hoe zou hij dan voor de gemeente van God kunnen zorgen?”
(l Tim. 3, 1-5)

Met 'gemeente van God' bedoelt de schrijver ongetwijfeld de christengemeenten waarvoor Timoteüs indertijd de verantwoordelijkheid had. Hij moest er op toezien dat over deze gemeenten goede leiders werden aangesteld. In het voorafgaande lazen wij aan welke maatstaven een dergelijke persoon moest voldoen. We kunnen echter de aanduiding “gemeente van God” ook in een bredere zin verstaan. De hele bevolking van Suriname mogen we verstaan als een gemeente van God. Iedereen is immers 'kind en schepsel van God'!
En wij, kinderen, schepsels, volk van God, hebben recht op leiders die voldoen aan de maatstaven die in de Bijbeltekst worden aangelegd. En: wie zich kandidaat stelt om als leider te mogen optreden in ons land, zou zich dus diepgaand moeten bezinnen op de vraag of hij of zij aan deze maatstaven beantwoordt. Als iemand leider wil worden “is dat een eerbaar streven”, wordt gezegd. De vraag is of de kandidaat ook een eerbaar mens is.

Laten wij nuchter blijven. Het dingen naar leiderschap is ook altijd een dingen naar macht. Zonder macht kan men immers een land niet leiden. Maar even belangrijk als de macht waarover men als leider beschikken moet, is de moraal waardoor de leider wordt geleid. Dat wil zeggen: wat blijkt hij/zij in de praktijk van zijn/haar eigen leven belangrijk en van waarde te vinden? Geldzucht is in de visie van de auteur van de brief aan Timoteüs uit den boze. Eén vrouw voor de leider is wel genoeg, en één man voor de vrouw die de leiding heeft daarom ook. En het was honderden jaren voor Christus de wijze mens al duidelijk “Een leider mag niet hunkeren naar drank” (Spr. 31,4). Leiders die leven in de roes van het geld, in de roes van sex, in de roes van de drank, en in de roes van macht en aanzien zijn
geen echte leiders. We hebben ze in elk geval niet nodig.

Enkele Bijbelteksten over de eigenschappen van een goede leider:
* Titus : 6-9
* 2 Timoteüs 2: 22-25
* Galaten 5: 22-23
* I Timoteüs 6: 10-11


Vragen:
• Als ik zelf een lijstje zou moeten maken van eigenschappen waaraan een
goede leider moet voldoen, welke vijf schrijf ik dan op?
• Welke is daarbij volgens mij de belangrijkste eigenschap die
een leider moet hebben? Waarom is die de belangrijkste?
• Als straks de kandidatenlijsten voor de verkiezingen bekend
zijn, welke van de personen die daarop staan voldoen aan de
eigenschappen die op mijn lijstje staan?
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May