Verscheping Petro Caribe deal blijft onduidelijk
15 Mar 2015, 14:00
foto
De boot waar de padie in werd geladen op 8 maart, is afgekeurd.


De verscheping van de natte padie blijft gehuld in een waas van onduidelijkheden. Over de containerlading staat er niets op papier, zegt Badresein Sital van het Rijstorgaan aan Starnieuws. Ook is de boot onverrichter zake terug gegaan, omdat deze niet voldoet aan de eisen. Venezuela heeft de boot afgekeurd. De verkopers hebben geen bankgarantie, er is geen betalingsregeling met hen getroffen en er zijn ook geen termijnregelingen over de verscheping, zegt Sital.

Sital benadrukt dat er een deal is gesloten voor US$ 520 per kubieke ton. Aan de opkopers/verwerkers wordt een prijs van US$ 360 geboden. Het is mogelijk dat er een broker is. Volgens Sital is het gebruikelijk dat een broker 1 tot 2 procent van de omzet verdient. De broker zit in de specifieke handel en is niet in charge. Ook merkt Sital op dat ministers van Buza en LVV slechts ondersteunend kunnen werken in deze deal. Het vakministerie is deze is het ministerie van Handel en Industrie. Sital zegt dat de prijs van US$ 360 een goede prijs is. “Het zou fantastisch zijn als het verschil in een fonds terecht zou komen en dit bedrag ten goede van de rijstsector zou komen. Zo zou de sector verder kunnen worden ontwikkeld. Daarnaast zou er een transparant en verantwoordelijk beleid gevoerd worden”, deelt Sital mee.

Boot wordt ingeladen
Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) zegt aan Starnieuws, dat hij tevreden is met de prijs van US$ 360. “Ik bemoei niet met het verschil. Ons is voorgehouden dat wij het geld na de verscheping krijgen. Als de regering zoiets zegt, hebben wij vertrouwen erin. Wij hebben een brief gericht om meer duidelijkheid te krijgen over het gedeelte van ons. Volgens de laatste informatie zal de boot vandaag worden ingeladen”, deelt Ramadhin mee. Hij merkt op dat er ook onkosten verbonden zijn met de verscheping, huur van de boot en andere zaken.

Enkele leden van de VRE willen de garantie van de overheid zwart op wit zien. Hierover ontstond er onenigheid. Ramadhin gelooft erin dat de overheid de gemaakte afspraken zal nakomen.

Wil duidelijkheid
Harinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat hij ook duidelijkheid wil in deze kwestie. “Wij willen weten waar het verschil naartoe gaat, welke garanties er zijn, welke prijs de boeren zullen krijgen en hoe vaak er verscheept zal worden. Nu is afgesproken een deel van de voorraad te verschepen, maar wij willen weten hoe het verder zal zijn”, stelt Oemraw. Ook de SPBA heeft een brief gericht naar de LVV-bewindsman om meer duidelijkheid te vragen in deze kwestie.

Landbouwer Narine Persaud beplant zes hectare rijstareaal. Hij zit al dertig jaren in dit vak. “Ik merk dat de rijstsector steeds achteruit gaat. Ik heb SRD 50 voor een baal natte padie ontvangen. Dit is ver beneden de kostprijs. Deze prijzen zijn moordend voor ons.” Hij vindt het belangrijk dat landbouwers een betere prijs krijgen. De verscheping naar het buitenland is prima, zegt hij “maar ik hoop dat er sprake kan zijn van Fair Trade.” Persaud vindt dat dat nu niet het geval is. “Mij maakt het niet uit of dit een propagandastunt is of niet. Wat belangrijk is dat er structurele maatregelen getroffen moeten worden voor de rijstsector.”

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May