Noodtoestand in Chili door enorme bosbrand
14 Mar 2015, 10:00
foto
De vlammenzee bedreigt de buitenwijken van Valparaiso. (Foto: Reuters)


In Chili is de noodtoestand uitgeroepen. Een enorme bosbrand heeft duizenden mensen gedwongen hun huizen uit te vluchten. Het vuur bedreigt de havensteden van Valparaiso en Vina del Mar.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ongeveer 4.500 mensen al zijn geëvacueerd. De bedoeling is om nog eens 10.000 te evacueren. Valparaiso is de bosbrand van april vorig jaar nog steeds niet te boven. Als gevolg van die vlammenzee zijn 15 mensen gedood, raakten meer dan 500 gewond en werden bijna 3.000 woningen vernietigd.

De brand is vrijdagmiddag begonnen op een illegale vuilnisbelt. Het vuur wordt aangewakkerd door de sterke wind en verspreidt zich snel. Tegen vrijdagavond zouden volgens de Chileense autoriteiten ongeveer 300 hectare bos zijn opgegaan in de vlammen. Rampenteams hebben de hele nacht door strijd geleverd om te voorkomen dat het vuur de woonwijken van Valparaiso bereikt. Tot dus ver zijn drie brandweermannen gewond geraakt en is een 67-jarige vrouw overleden aan hartproblemen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De armste gebieden van Valparaiso waar de behuizing overwegend bestaat uit houten hutten, waren vorig jaar het zwaarst getroffen door de verwoestende brand. Hele wijken werden verwoest en de meesten die weigerden te vertrekken, zijn later dood teruggevonden in de afgebrande onderkomens.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May