Ramlal: Friday the 13th wet Auteursrecht aangenomen
14 Mar 2015, 06:00
foto
Prim Ramlal, voorzitter Sasur


Prim Ramlal, voorzitter van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur), vindt dat de gewijzigde Wet Auteursrecht in eerste opzicht lijkt op Friday the 13th wet, maar de toekomst zal dat moeten bevestigen. De exploitatie en bemiddeling van muziekauteursrechten levert volgens deze wet heel wat vrijheidsbeperkingen op voor Surinaamse en buitenlandse auteurs en de bemiddelingsvereniging die volgens de wet moet worden opgericht.

Sasur moet nog in overleg treden met de Auteursrechten Wereldfederatie, de Cisac, en buitenlandse zusterorganisaties om na te gaan of zij ook een vereniging voor bemiddelingsdoeleinden moet oprichten. De eisen die hierbij gesteld worden zijn vooralsnog zeer onredelijk en passen helemaal niet binnen de praktijk van auteursrechtenorganisaties zoals dat gangbaar is in de wereld, meent Ramlal.

"Hoe deze unieke wetswijziging uiteindelijk in de Surinaamse praktijk haar daadwerkelijke intrede zal doen en werken, moet de tijd ons leren. Er was niets mis met de vorige wet, maar onze volksvertegenwoordigers hebben gedaan wat zij dachten te moeten doen. Voor zover mogelijk gaat Sasur als Surinaamse organisatie, met alle respect voor de wetgevende macht, zich proberen aan te passen en of in te spelen op de huidige situatie ten behoeve van de aangeslotenen in Suriname. Het land is niet opgeschoten, maar achteruit gegaan op dit gebied. Hopelijk begrijpen we dat met z'n allen binnenkort", stelt Ramlal tegenover Starnieuws.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May