Luchtmacht neemt Chetak-helikopters in gebruik
13 Mar 2015, 15:42
foto
De eerste Chetak helikopter gaat de lucht in. (Foto: René Gompers)


"Eindelijk", verzucht minister Lamuré Latour van Defensie. "Het heeft lang geduurd, maar ze zijn er." Vanmiddag zijn op vliegveld Zorg & Hoop drie Chetak helikopters overhandigd aan het Nationaal Leger en officieel in gebruik genomen. Met de helikopters wordt de Surinaamse Luchtmacht (Luma) nieuw leven ingeblazen. De Luma heeft ook acht piloten en een aantal technici erbij.

De helikopters zijn door de vorige regering in 2009 aangeschaft voor US$ 13.5 miljoen bij Hindustan Aeronautics Limited in India. Het heeft tot het 2014 geduurd voordat alle administratieve en financiële obstakels waren weggewerkt. Begin dit jaar is de eerste 'Chetak' in elkaar gezet. Latour deelt mee dat het niet blijft bij drie helikopters. "Binnenkort wordt de vloot uitgebreid met een vliegtuig", kondigt hij aan. De Luchtmacht gaat goede tijden tegemoet."

De machines zijn in samenwerking met Indiase technici hier te lande in elkaar gezet. Een groep soldaten is naar India geweest om opgeleid te worden tot piloot en technicus. De heli’s zijn met wijwater ingezegend. Terwijl de Chetaks over het vliegveld rolden voor de ‘maiden flight’ werd zij nog eens gezegend met een ‘shower’ uit een brandweerkanon. Er zijn twee rondes gevlogen over Zorg & Hoop. Latour is de Indiase ambassadeur Subashini Murugusan heel dankbaar. Zij heeft toegezegd dat Suriname mag blijven rekenen op ondersteuning. “We are only a phone call away, or just an email away.”

René Gompers
Advertenties

Wednesday 26 January
Tuesday 25 January
Monday 24 January