AZP luidt noodklok: Wil injectie van SRD 10 miljoen
13 Mar 2015, 12:20
foto


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vraagt dringend om SRD 10 miljoen aan de regering. Het ziekenhuis verkeert in een precaire situatie, waarbij het haast niet mogelijk is om verantwoord medische zorg te bieden aan de samenleving. Algemeen directeur Antoine Brahim heeft in een brief aan vicepresident Robert Ameerali uitvoerig met alle cijfers uitgelegd hoe explosief de situatie is en luidt de noodklok.

Deze kwestie is aan de orde gesteld zojuist in De Nationale Assemblee door de Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh. Assembleevoorzitter Jennifer Simons heeft aangegeven dat deze kwestie haar aandacht heeft. De fractieleider van Mega Combinatie, Ricardo Panka, hoopt dat de regering vandaag nog antwoord geeft aan De Nationale Assemblee over de situatie bij de ziekenhuizen.

Brahim schrijft dat de kapitale injectie het ziekenhuis onmiddellijk de mogelijkheid zal geven om het ernstig geschonden vertrouwen bij de leveranciers enigszins te herstellen. De helpende hand van de regering zal het ziekenhuis in staat stellen om de leveringen van de noodzakelijke medicamenten en andere essentiële medische goederen weer op gang te brengen. "Deze kapitaal injectie betekent helaas niet dat onze problemen van vandaag structureel zijn opgelost. Wij zullen als directie en personeel van het AZP nog dagelijks worden geconfronteerd met dergelijke problemen waarover wij u uiteraard gelijk op de hoogte zullen stellen", stelt Brahim. Hij doet een "zeer dringend beroep" op de vp om structurele oplossingen te helpen vinden.

Kredietplafond overschreden
De schulden bij buitenlandse en binnenlandse leveranciers zijn opgelopen. De schuld bij het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) is SRD 1.085.907, ruim boven het kredietplafond. Er heerst een acute situatie bij de Apotheek, de Intensive Care, de Operatiekamer, de afdeling Oncologie, het Nationaal Nierdialyse Centrum, de afdeling Urologie, de Spoed Eisende Hulp en de afdeling Zorgtechnologie. Het ziekenhuis is niet meer in staat om medisch verantwoorde zorg aan te bieden aan de gemeenschap.

De problemen zijn vaker aangekaart bij de vp, ook door de Nationale Ziekenhuis Raad. Sinds de stopzetting van de suppletie in januari 2014 is er een gebrek aan financiële middelen om het ziekenhuis goed te kunnen managen. "Deze situatie is op dit moment dusdanig verslechterd omdat alle kredietplafonds bij de lokale banken zijn overschreden. Hiernaast kunnen wij sinds enkele maanden niet tijdig en onvoldoende beschikken over vreemde valuta om met name onze rekeningen van buitenlandse leveranciers van medicamenten en medische verbruiksartikelen te voldoen. De betalingsafspraken die wij met deze leveranciers hebben getroffen, hebben wij door gebrek aan financiële middelen niet kunnen nakomen. Dit heeft weer tot gevolg gehad dat ook onze kredietplafonds bij deze leveranciers zijn overschreden en dat de rek voor hen er ook uit is. Zij eisen nu alleen maar contante betalingen van ons alvorens de volgende bestelling te versturen", schrijft de AZP-directeur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May