Niet alle kiesgerechtigden kunnen stemplicht vervullen
13 Mar 2015, 12:00
foto


Het actief deelnemen aan de verkiezingen is niet voor alle Surinamers weggelegd ook al hebben zij dat recht en is hen het stemrecht niet ontnomen. Minister Edmund Leiles van Binnenlandse Zaken zegt dat er geen wettelijke regelingen zijn voor personen die op de verkiezingsdag, met vakantie in het buiten zijn, ook niet voor personen die in voorlopige hechtenis zijn genomen en in een strafproces zitten maar hun actief kiesrecht niet is ontnomen.

Alleen voor personen die op de dag van de verkiezingen werkzaamheden uitvoeren op een stembureau of in de verkiezingsorganisatie zitten, is in voorzien dat zij een andere persoon kunnen machtigen om hun stem uit te brengen. Personen met een beperking kunnen wel onder begeleiding deelnemen aan de verkiezingen, maar in alle andere gevallen geldt dat wie uitlandig is, gemuteerd op vakantie of voor werk in het buitenland zit niet kan stemmen.

Leiles heeft dit donderdag bij de afsluiting van het seminar Democratie en Verkiezingen gezegd. De Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname heeft de bijeenkomst georganiseerd. De bewindsman die het seminar heeft afgesloten, zegt dat zijn ministerie dat belast is met de organisatie van de verkiezingen er alles aan doet dat zoveel mogelijk personen aan de verkiezingen kunnen deelnemen. “Er zijn gewoon geen wettelijke voorzieningen voor personen die om de een of andere redenen niet naar een stembureau kunnen.” Al bij vorige verkiezingen zijn er stemmen opgegaan dat er wettelijke regelingen moeten komen voor personen die bijvoorbeeld in het buitenland vertoeven voor werk, vakantie of studie. In veel landen is het wel mogelijk dat personen die niet in het thuisland zijn, op een ambassade of diplomatieke post wel persoonlijk of digitaal hun stem kunnen uitbrengen. Leiles wil het tot één van zijn prioriteiten maken dat vooral Surinamers op diplomatieke posten, in de toekomst de mogelijkheid krijgen om op hun werkplek hun stem uit kunnen brengen.

De bewindsman is ervan verzekerd dat de komende verkiezingen een groot succes worden. Hij heeft het belang van goede verslaggeving rond en van de verkiezingen onderstreept. Binnenlandse Zaken heeft daarom enkele weken terug een informatie sessie gehouden voor mediabedrijven, waarin belangrijke informatie over de organisatie van de verkiezingen is gegeven. Leiles is het oneens met OKB-voorzitter Jennifer van Dijk- Silos dat de verkiezingen in Suriname niet zo vlekkeloos zijn zoals steeds wordt beweerd door de autoriteiten. Volgens Leiles is Silos zelf verantwoordelijk voor die uitspraak. “Ik ben er al een aantal jaren bij en als er iets mis gaat wordt het gerapporteerd. Voor zover - en dat beamen ook de buitenlandse waarnemers- zijn onze verkiezingen één van de besten.” Hij legt uit dat voor de komende verkiezingen er enkele aanpassingen zijn gedaan op onder andere het stembiljet om het stemmen makkelijker te maken.


Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May