Perikelen met boot vertragen padie-export Venezuela
12 Mar 2015, 00:00
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV zondag in gesprek met exporteurs op de haven van Nickerie, met op de achtergrond de boot waarin de padie werd ingeladen.


De eerste padie-export naar Venezuela heeft een valse start gehad. Enkele zakken padie werden in bijzijn van journalisten, de ministers Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) en Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) ingeladen. Daarna is de padie weer uitgeladen. De boot is vertrokken uit de haven van Nickerie, zonder een korrel padie.

Coördinator LVV-regio west Guido van der Kooye zegt aan Starnieuws dat de boot kunstmest had gebracht naar Suriname. Nadat het ruim schoongemaakt zou worden, zou de rest van de padie worden ingeladen. Er bleken lekkages te zijn, waardoor de boot is afgekeurd door Venezuela. In de boot zou 1500 ton cargo worden ingeladen op basis van de Petro Caribe overeenkomst. In totaal wordt 30.000 ton padie verscheept naar Venezuela.

Minister Lackin deelt Starnieuws desgevraagd mee dat de boot niet beantwoordde aan de gestelde eisen. Het schip bleek ouder te zijn dan vijftien jaar. Dit kwam bovenop de mankementen die al geconstateerd waren. Zijn collega van LVV heeft besloten om de export uit te stellen. De boot die voldoet aan alle voorwaarden, wordt vrijdag verwacht in de haven van Nickerie, zegt Lackin.

Binnen de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) is vanaf het bekend is geworden dat de boot zou worden ingeladen, een enorme ruzie gaande. Exporteurs maken ruzie over wie in aanmerking komen voor export. Algoe stelt zich op het standpunt dat de ondernemers onderling tot een oplossing komen. De regering heeft voor de faciliteit gezorgd. Leden van VRE verwijten voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin dat hij zichzelf heeft bevoordeeld. Dit wordt ontkend door Ramadhin. De prijs van een ton padie naar Venezuela is US$ 360 en is ver boven de wereldmarktprijs. Intussen heeft de VRE vergaderd, waarbij een verdeelsleutel is overeenkomen over wie hoeveel exporteert. Lackin merkt op dat 'wan orgi e tyar' wan bun'.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May