Belastingsadviseursfirma analyseert begrotingsbeleid
12 Mar 2015, 02:00
foto


Opeenvolgende regeringen zijn er niet in geslaagd de wetgeving te hervormen en de overheidsorganisaties te versterken die te maken hebben met zaken doen in Suriname. Een sprong voorwaarts is dat de tijd die nodig is om een onderneming op te zetten in het land, aanzienlijk is teruggebracht.

Dit staat in een analyse die onder leiding van Siegfried Kenswil is gedaan voor de belastingadviseursgroep KPMG Meijburg & Co Caribbean. Het gaat om een studie naar het begrotingsbeleid van Suriname. Voor het land is dit de eerste keer dat zo’n studie wordt gedaan. Suriname blijft volgens hoofd fiscalist Kenswil slecht scoren met de doorlooptijd van een civiel rechterlijke procedure. Hij wijst erop dat Guyana en Trinidad en Tobago het vele malen beter doen dan Suriname als het gaat om zaken doen. Deze landen scoren dan ook beter bij de Wereldbank. Het gemak waarmee zaken gedaan moeten worden in Suriname roept “om een forse verbetering.”

Rooskleurig is het investeringsklimaat voor de ‘Foreign Direct Investment’, de directe buitenlandse investeringen. Die kwalificeert Kenswil als uitermate positief. Hij wijst erop dat om de openbare financiën op lange termijn ook houdbaar te houden, een inhaalslag noodzakelijk is voor het vergroten van de staatsinkomsten. De fiscalist vindt het zorgelijk dat Suriname sinds zijn toetreding in 1995 - nu twintig jaar geleden- tot het vrijhandelsgebied van de Caricom nog geen BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) heeft kunnen invoeren. De voor- en nadelen aan het lidmaatschap van de Caricom blijven zo in een gespannen verhouding staan.

De inspanningen van de regering op het gebied van armoedebestrijding en sociale zekerheid noemt Kenswil lofwaardig. Ze brengen Suriname in ieder geval op humanitair gebied weer stappen verder. De detailuitwerking van die hervormingen behoeven nog nadere aandacht, vindt hij.

De analyse van Siegfried Kenswil kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Het_begrotingsbeleid_-_S_G_Kenswil.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May