Rechter: Geen band tussen Dino en terrorisme aangetoond
10 Mar 2015, 18:20
foto
Dino Bouterse


Dino Bouterse zei voordat hij veroordeeld werd vandaag in New York tot 16 jaar cel, dat wat hij gedaan heeft, geen juist beeld geeft van Suriname. Zijn veroordeling zal zijn elf kinderen tussen twee en negentien jaar, diep kwetsen. Hij toonde spijt over zijn handelen. I really regret my actions, and I am deeply, deeply, deeply ashamed of myself. I take full responsibility, meldt persbureau Reuters.

De aanklagers hadden gevraagd om Dino tot dertig jaar cel te veroordelen, op basis van de aanbevolen federale richtlijnen. De openbare aanklager Michael Lockard zei dat Dino zijn land 'opengezet heeft voor het opzetten van een terroristische kamp. Het is volgens hem nodig om andere overheidsfunctionarissen af te schrikken die bereid zijn om 'toegang te verkopen'.

De New Yorkse rechter Shira Scheindlin tikte de aanklager op de vingers. Zij noemde de richtlijnen fundamentally unfair. Dino heeft aangegeven dat hij gewoon een heleboel geld wilde maken, en geen terroristen wilde accommoderen. Er was hem US$ 2 miljoen aangeboden door geheimagenten van de Verenigde Staten. De rechter haalde aan dat de Libanese terroristische organisatie in feite totaal geen rol had in deze zaak. De Amerikaanse agenten deden zich voor als leden van Hezbollah.

De rechter voerde aan dat uit niks blijkt dat Dino te maken heeft gehad met terrorisme. Nothing in his history shows that he is a terrorist, or that he had terrorist sympathies. His greed got the better of him. Richard Rosenberg, een van de advocaten van Dino, zei dat het vonnis zwaar is, maar hij is blij dat de rechter onderstreept heeft dat er geen verband is tussen Dino en terrorisme.

In de rechtszaal waren familieleden van Dino aanwezig die hem sterkte toewensten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May