Kanhai: Dino zou in ander systeem niet worden veroordeeld
10 Mar 2015, 00:00
foto
Dino Bouterse


Advocaat Irwin Kanhai is ervan overtuigd dat Dino Bouterse (42) in Suriname, Nederland, Frankrijk of Duitsland niet veroordeeld zou worden. "Het systeem in Amerika is heel anders. Daar weet je nooit hoe het zal lopen. 'De verdediging heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk zaken op een rijtje te zetten. Er is ook veel materiaal in Suriname verzameld", zegt Kanhai om een reactie gevraagd op het vonnis dat later op de dag geveld zal worden.

In het proces zijn schriftelijk stukken gewisseld. Maatschappelijk werkers uit de Verenigde Staten van Amerika zijn in Suriname geweest en hebben diverse mensen uit zijn omgeving gehoord. "De rechter in de VS kan dan een goed beeld krijgen van wie Dino is en dat hij zich absoluut niet bezighield met terrorisme of Hezbollah. Hier is sprake van infiltratie door Amerikaanse agenten. Wij geloven in de onschuld van onze cliënt", stelt Kanhai. Met het onderzoek in Suriname wordt gehoopt op strafvermindering.

De advocaten van Dino hebben eerder in een verklaring gesteld dat hun cliënt nooit een voorstander is geweest van een terroristische organisatie. Hij zou daarom nimmer hulp verlenen aan een dergelijke organisatie. De aanklacht is volgens het advocatenteam geïnitieerd en uitgedacht door de Amerikaanse regering. De beschuldiging is een belediging aan het adres van Dino en het Surinaamse volk, stelden zij.

Dino wordt beschuldigd van poging tot cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten, illegaal wapenbezit en verdenking van ondersteuning van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Volgens de Amerikaanse justitie zijn er audio en video opnamen van ontmoetingen waarbij Dino toezeggingen deed om mee te zullen werken aan het opvangen van Hezbollah-leden in Suriname. Hij zou hen ook voorzien van valse paspoorten.
Dino is op 29 augustus 2013 in Panama aangehouden en dezelfde dag uitgeleverd aan de VS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May