PL onderschrijft gelijkwaardige participatie van de vrouw
07 Mar 2015, 10:00
foto


(Aangeboden)

Internationale Dag van de Vrouw staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Met het thema ‘Empowering Women-Empowering Humanity: Picture It!’ wordt dit jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor het feit dat versterking van de vrouw tegelijkertijd ook versterking van de algehele mensheid betekent.

Ruim 50% van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen, die bijkans 66% van al het werk doen. Toch verdienen zij slechts 10% van het wereldinkomen en hebben zij slechts 1% van alle bezittingen. Schrikbarend is dat 75% van alle armen in de wereld vrouw is. Anno 2015 blijkt dat van alle regeringsleiders in de wereld een kleine 5% vrouw is. Het is niet zonder meer dat UN Women, de divisie van Verenigde Naties welke gericht is op gendergelijkheid en empowerment van vrouwen, stelt dat het nu hoog tijd is om de successen van vrouwen te erkennen, de bestaande uitdagingen te identificeren en veel meer aandacht te schenken aan vrouwenrechten en gendergelijkheid. Gestreefd wordt naar een wereld waarin elke vrouw en elk meisje zelf haar keuzes kan maken met betrekking tot zaken zoals deelnemen aan de politiek, een opleiding volgen en een inkomen hebben, waarbij zij kunnen leven in een samenleving die vrij is van geweld en discriminatie.

Wezenlijke bijdrage
Ook de Pertjajah Luhur (PL) herdenkt op zondag de Internationale Dag van de Vrouw. Met een cook-out willen wij niet alleen de vrouw in het zonnetje zetten, maar vragen wij aan de gemeenschap en de beleidsmakers tegelijkertijd de noodzakelijke aandacht voor de rol die de vrouw inneemt binnen de samenleving. Vrouwen leveren immers een wezenlijke bijdrage aan het financieel-economisch en sociaal-maatschappelijk proces binnen de samenleving. De bijdrage en de aanwezigheid van de Surinaamse vrouw is overal merkbaar, maar nog niet door een ieder erkend en gewaardeerd. Toch putten wij hoop uit de wezenlijke verbeteringen op dit gebied.

Kijken wij naar de achter ons liggende periode, dan zien wij daadwerkelijk een verbetering in de situatie van de Surinaamse vrouw. Helaas zijn er nog belangrijke zaken waaraan harder gewerkt moet worden. In dit kader moeten wij de uitdagingen waarmee de vrouw dagelijks te kampen heeft onderkennen. Als prioriteit noemen wij dan ook het extra aandacht besteden aan de rechtsbescherming van vrouwen, deelname van vrouwen aan het openbare leven, de onderwijsprestaties en gendergelijkheid. Trouwens, een duurzame toekomst kan alleen tot stand komen wanneer vrouwen, mannen en jongeren gezamenlijk voordeel halen uit gelijkwaardigheid.

Topposities
Binnen de Pertjajah Luhur zijn er serieuze stappen ondernomen om vrouwen, die beschikken over de nodige capaciteiten, scholing en juiste attitude, de ruimte te geven zich te profileren binnen de organisatie. De partij levert op deze wijze constant een bijdrage om een gelijkwaardige positie van de vrouw te bewerkstelligen, onder andere middels het plaatsen en voordragen van vrouwen in topposities. Het beleid van de partij is vanuit de gedachte van gelijkheid en gelijkwaardigheid gestoeld op een 50/50 participatie (50% mannen en 50% vrouwen) op bestuurlijk niveau. Uitgaande hiervan dienen wij als partij die randvoorwaarden te creëren, opdat de diverse barrières doorbroken worden. Vooralsnog geen makkelijke, doch alleszins dankbare taak, om aan de vrouw uiteindelijk die erkenning te geven die zij verdient.

De Pertjajah Luhur is vastbesloten om te blijven werken aan de maatschappelijke veranderingen, verbetering van de levensstandaarden gebaseerd op verbeterde educatie, goede gezondheidszorg, meer werkgelegenheid middels het stimuleren van ondernemerschap en versterking van het gezin als hoeksteen van de samenleving. Kortom, wij zullen te allen tijde ten strijde trekken om armoede te bestrijden en bij te dragen aan een welvarend Suriname.

De partij feliciteert de gehele samenleving, in het bijzonder de Sranan uma’s, met de Dag van de Vrouw op zondag 8 maart en nodigt een ieder uit om op die dag de viering van de Dag van de Vrouw tot een onvergetelijke te maken in het partijcentrum te Beekhuizen. Rest ons deze verklaring af te sluiten met een volmondige: “Ja, gelijkheid voor vrouwen is vooruitgang voor iedereen!”

De Vrouwenraad van de Pertjajah Luhur
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May