Nickerianen krijgen informatie over kwie kwie-teelt
23 Feb 2015, 02:00
foto
Anand Chotkan, hoofd Aquacultuur van LVV, geeft uitleg over de kwie kwie-teelt.


De verzorging van de larven die moeten uitgroeien tot visjes, is de moeilijkste fase van de kwie kwie-teelt. Anand Chotkan, aquacultuur-deskundige van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft belangstellenden in Nickerie ingewijd in het telen van deze populaire zoetwatervis.

Deze bijscholing is de eerste in jaren en is op verzoek van verschillende coöperaties in het district verzorgd. Een vervolgopleiding volgt in de regentijd, dan zullen de deelnemers de theorie in de praktijk toepassen. Bij die sessie zullen nesten van kwie kwie’s worden verplaatst en zal de deelnemers worden geleerd hoe die verder te verzorgen.

Chotkan die hoofd is van de afdeling Aquacultuur van LVV zegt dat er bijzonder veel belangstelling is voor de kwie kwie-teelt in verschillende delen van het land. Door een gebrek aan deskundigen kon de voorlichting volgens hem niet eerder worden opgepakt. Hij vindt dat er in Nickerie genoeg potentie is voor deze teelt. Een goed waterbeheer is noodzakelijk en daarmee is de Nickeriaan al bekend.

Een belemmering kan het gebruik van landbouwpesticiden zijn, zegt Chotkan. “Maar gelukkig zijn er genoeg plekken waar er geen pesticiden worden gebruikt.” Er moet volgens de functionaris nog enig onderzoek worden verricht voor het aanmaken van goed voer voor de kwie kwie. De training is vrijdagavond verzorgd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May