Slachtoffers overstroming hebben hulp nodig
20 Feb 2015, 16:05
foto
Spullen van een van de gezinnen nat geworden. De mensen proberen om zoveel mogelijk bezittingen in veiligheid te brengen. (Foto: Edward Troon)


De mensen die geëvacueerd zijn uit hun woningen, weten nog niet hoe de verdere opvang zal worden geregeld. Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting hebben een inventarisatie gemaakt, maar ze konden geen concrete toezeggingen doen aan de gedupeerden. "De minister zal bepalen wat er zal gebeuren", legden de ambtenaren uit.

Vanmorgen heeft Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord, gezorgd voor een gasfornuis in het gemeenschapshuis, waar de mensen zijn opgevangen. Er is brood, koffie en thee klaargemaakt. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft gisteravond gezorgd voor matrassen en andere benodigdheden om de nacht door te kunnen brengen.

De mensen die geëvacueerd zijn, vragen om faciliteiten van de overheid. In het gemeenschapshuis te Awarahe zijn er wel toiletten, maar geen douche. Er is hulp nodig opdat de mensen op hun tijdelijk onderkomen zichzelf kunnen behelpen. Niermala Chaitsingh, die een deel van de mensen in nood in haar woning heeft opgevangen voor de nacht, zegt aan Starnieuws dat ze spontaan hulp heeft geboden. Zij is ondersteund door de brandweer. De mensen zijn intussen ook vervoerd naar het gemeenschapshuis.

Een gebied van ruim 5 kilometer vanaf het crematieoord tot aan het einde van de Brantiemakaweg heeft te verduren van de wateroverlast. Het overtollige water is ongeveer een halve kilometer landinwaarts binnengestroomd. Tot kniehoogte was het water in verschillende huizen binnengedrongen, waardoor de matrassen, huishoudelijke apparatuur en andere spullen van de mensen zijn nat geworden. In de huizen ligt er een laag modder. Sommigen hebben zelfs slangen in huis gehad. Gewassen van landbouwers zijn verloren gegaan. President Desi Bouterse heeft besloten om vanmiddag zich te oriënteren in het gebied. Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken was gisteravond op Weg naar Zee. Vandaag heeft hij de bewoners toegesproken en machines zijn al bezig om een hulpdam op te zetten.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May