Chinese ambassadeur: Eenheid bij viering Lentefeest
19 Feb 2015, 01:00
foto
De Chongqing Acrobatic Arts Troupe (voor) poseert bij aankomst in Suriname met vertegenwoordigers van SCUA en China ambassade. (Foto: SCTV)


Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China ziet de nationale viering van het Chinees Nieuwjaar in het teken van eenheid. De toekenning van de permanent nationale vrije dag, “geeft aan dat Suriname en de samenleving de culturele betekenis, waarde van het Chinees Lentefeest erkennen”, zegt hij aan Starnieuws. “De Chinese regering hecht hier veel waarde aan.”

In dit licht treedt de Chinese ambassade als mede-gastheer en sponsor op van de nationale viering, samen met de Suriname Chinese United Association (SCUA) op het KKF-terrein. Middels de gezamenlijke lunch, gevolgd door publieke culturele activiteiten, “kunnen wij een geheel vormen met de diverse etnische groepen in Suriname. En de Chinese lokale gemeenschap stimuleren, bemoedigen om zich meer in te zetten voor Suriname.” De Chinese lokale gemeenschap is een belangrijk deel van de Surinaamse gemeenschap. Behalve dat zij 161 jaren lang hebben bijgedragen aan de economische ontwikkeling, “ligt hun verdienste ook in wat nu de Surinaamse cultuur is”. Suriname is het eerste land op het westelijke halfrond dat Chinees Nieuwjaar als nationale dag erkent. Deze feestdag is in het verleden al op twee momenten als eenmalige nationale vrije dag toegewezen.

De ambassadeur en zijn personeel hebben de afgelopen weken bezoeken gebracht aan de verschillende Chinese verenigingen voor de nieuwjaarswensen en participeren in evenementen rond de viering. De diplomaat heeft zich eerder in de week in een televisieboodschap via SCTV en de twee Chinese dagbladen gericht tot de Chinese gemeenschap voor de gelukwensen. Hij heeft de mensen opgeroepen om goed gebruik te maken van deze vrije dag en die samen met alle Surinamers te vieren. “De nationale dag is een lang gekoesterde wens van generaties lang, die in vervulling is gegaan.”

Als extra dank heeft het ministerie van Cultuur van de Volksrepubliek China een bezoek van de culturele Chongqing groep aan Suriname mogelijk gemaakt. Zij zullen tijdens de ‘Temple Fair’, die om 15.00 uur op het KKF-terrein begint, een korte show geven. Vrijdagavond treedt de groep op voor genodigden in Theater Thalia en zondagavond voor het publiek in de Anthony Nesty Sporthal. Ongeveer veertien kunstenaars zullen hun kunnen tonen in onder andere acrobatiek en martial arts, zegt de ambassadeur. Hij hoopt dat vele Surinamers de beide activiteiten zullen bezoeken. “Zij kunnen Chinese cultuur en gewoontes van de lokale Chinese gemeenschap ervaren en verder delen.”

Kaarten voor de gratis voorstelling van de Chongqing Acrobatic Arts Troupe zijn via het directoraat Cultuur en SCTV beschikbaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May