Procureur-generaal vraagt CLAD-onderzoek EBS
16 Feb 2015, 15:00
foto


Waarnemend procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft minister Andy Rusland van Financiën gevraagd om een onderzoek door de Centrale Lands Accountants Dienst (CLAD) te laten instellen bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De brief is op 10 februari geschreven naar de bewindsman. Dit heeft de pg vanmiddag meegedeeld aan assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS).

Het assembleelid heeft op 4 februari documenten, waarin hij drie vermeende mega corruptiezaken aan de orde heeft gesteld bij de EBS, overhandigd aan de pg. De pg heeft de bewindsman het volledige pakket van alle drie zaken doen toekomen. Het gaat om geldmiddelen die verkregen zijn uit een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Bij de bestedingen zou volgens Tjin-A-Tsoi sprake zijn van onregelmatigheden, die een of meer strafbare feiten opleveren.

In de tweede zaak wordt aangegeven dat bij aanschaf en levering van goederen, alsook betalingen interne bedrijfsprocedures van de EBS zouden zijn omzeild. Er kan sprake zijn van strafbare feiten. In de derde zaak wordt aangegeven dat noodaggregaten zijn aangeschaft door de EBS, waarbij in strijd met comptabele regels zou zijn gehandeld. Het bedrijf zou hierdoor financieel benadeeld zijn.

Baidjnath Panday merkt op dat een diepgaand financieel onderzoek noodzakelijk wordt geacht bij de EBS. Gevraagd is om CLAD in te schakelen. De pg vraagt de bewindsman om het verkregen CLAD-onderzoeksresultaat aan hem te doen toekomen. Hij zal dan op basis hiervan beslissen of er een strafrechtelijk onderzoek zal worden ingesteld.

Tjin-A-Tsoi zegt aan Starnieuws dat de pg hem meegedeeld heeft dat een bepaalde procedure moet worden gevolgd. Als eerste moet er een CLAD-onderzoek worden ingesteld. Hij zegt dat uit het gesprek met de pg duidelijk blijkt dat het om een ernstige zaak gaat. Het assembleelid merkt op dat deze zaak in een politieke tijd aanhangig is gemaakt, maar niks met partijpolitiek te maken heeft.

U kunt de brief van de waarnemend pg hier downloaden.
pdf-icon.gif Brief_PG.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May