Dialoog voor bescherming lokale gemeenschappen
17 Feb 2015, 02:00
foto
John Goedschalk, directeur CIS (midden) tijdens de dialoogronde maandag. (Foto: Raoul Lith)


Om de lokale gemeenschappen in het zuiden van Suriname en de unieke ecosystemen te beschermen, is een 'South Suriname Conservation Corridor' (SSCC) een mogelijkheid. Conservation International Suriname (CIS) houdt een dialoog met verschillende betrokkenen om te komen tot een plan. WWF Guianas, het Amazon Conservation Team en deelnemers van de overheid participeren in dit project. De dorpen uit het gebied 'Kwamalasamutu, Apetina, Pelelutepu Kawemhakan' zullen ook een bijdrage leveren om te komen tot de oprichting van de SSCC.

John Goedschalk, directeur van CIS, zegt dat het gaat om een concept, waarbij er verbondenheid wordt gecreëerd tussen beschermde gebieden. Hij noemt als voorbeeld een verbinding met het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), waarbij een nog groter deel van Suriname beschermd zou kunnen worden. "We hebben namelijk een heleboel reservaten in Suriname. Dat betekent dat als we nu praten over een beschermd gebied het niet perse een reservaat hoeft te zijn. Het kan een beheersgebied zijn als de mumas in de Bigipan, of een andere vorm", zegt Goedschalk.

Drie weken lang zullen partijen over verschillende onderwerpen praten. 'Leiderschap en cultuur, duurzame ontwikkeling, protectie, houden van de balans, Financiën'. Om dit project te begeleiden wordt er samen gewerkt met Attune Development. Dit bureau heeft vorig jaar in de gemeenschappen onderzoek gedaan.

Arnold Arupa vertegenwoordiger, van de Trio/Wajana's geeft aan dat het om een goed initiatief gaat. Hij stelt dat de inheemsen zich er van bewust zijn dat hun gebied beschermd moet worden."Als we kijken naar andere dorpen niet zover van ons. Daar vormen goudwinning en houtkap een grote bedreiging voor hun gebied. In andere gebieden wordt er ook goud gezocht door middel van kwik. Dat alles heeft ook invloed op ons", merkt Arupa op. Hij hoopt dat het idee door alle partijen gedragen kan worden.

Deze resultaten moeten leiden tot het identificeren van beleidsopties en onderbouwde argumenten om een beschermde status voor zuid Suriname te rechtvaardigen. Goedschalk geeft aan dat de dialoog een succes is als tussen partijen op 5 maart een brede consensus bereikt wordt, waarbij er een gemeenschappelijke slotverklaring wordt getekend.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May