Suriname en Alcoa onderhandelen verder in Paramaribo
15 Feb 2015, 06:00
foto
De Brokopondo krachtcentrale maakt deel uit van de onderhandelingen. (Foto: Edward Troon)


Suriname en Alcoa zullen begin maart de onderhandelingen voortzetten in Paramaribo. Er wordt sinds medio 2014 onderhandeld met een delegatie van Alcoa over opties die zijn aangegeven. De inzet is om de bauxietsector te behouden voor Suriname, ook al gaat Alcoa uit Suriname. Suralco moet dan nog kunnen doordraaien, al dan niet met een buitenlandse partner.

Afgelopen week is er gesproken in Miami met een delegatie van Alcoa en de presidentiële commissie bestaande uit Dilip Sardjoe (voorzitter), de directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk en de president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad. Er is nauwelijks informatie vrijgegeven tot nu toe. Vooral bij de ruim 700 werknemers van Suralco en contractors is er veel onzekerheid over de situatie.

De opdracht van president Desi Bouterse is om de sector te behouden. Dit zei hij bij zijn jaarrede op 1 oktober in De Nationale Assemblee. Starnieuws verneemt dat Suralco moet kunnen doordraaien onder supervisie van Suriname. Management en werknemers van het bedrijf kunnen dan verder gaan in de sector. De energiecentrale Brokopondo maakt deel uit van de onderhandelingen. Suriname wil de centrale in beheer krijgen, wanneer Alcoa uit Suriname vertrekt. Nagegaan wordt hoe overeenstemming kan worden bereikt om de ruim negentigjarige relatie tussen Suriname en Alcoa tot wederzijds voordeel kan worden afgebouwd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May