VS-ambassadeur: Zelfde taal vóór en na verkiezing
13 Feb 2015, 14:00
foto
VS-ambassadeur Jay Anania


Jay Anania, ambassadeur van de Verenigde Staten (VS) te Paramaribo, houdt momenteel ontmoetingen met politieke partijen van de coalitie én de oppositie. Zonder in details te treden over de inhoud van deze gesprekken, zegt hij aan Starnieuws: “Wat wij vóór de verkiezingen van 25 mei zeggen, zullen wij ook na de verkiezingen zeggen. We zijn consequent in het benadrukken van de gebieden waar we denken dat de VS en Suriname kunnen samenwerken.”

De ambassadeur geeft aan dat zijn land met Suriname op sommige gebieden een robuuste samenwerking heeft en op andere gebieden, zoals volksgezondheid, is de coöperatie zeer goed. Op het terrein van rechtshandhaving, het aanpakken van problemen met het witwassen van geld en mensenhandel, is volgens Anania onvoldoende vooruitgang bereikt. “Wij geloven dat we in de toekomst nog veel meer vooruitgang kunnen boeken en we kijken ernaar uit om dat samen met de nieuwe regering te doen.”

Over de volgende regering is de diplomaat heel duidelijk en zegt, “dat beslissen de Surinaamse kiezers op 25 mei, 2015”. Hij geeft aan dat op het politieke toneel veel leiders al jaren acteren en een duidelijke 'track record' hebben. Het is aan de kiezers of zij instemmen met de records of niet. Volgens Anania zijn er veel klachten over corruptie in de samenleving en in het bijzonder in de regering. “Veel doorsnee Surinamers die ik heb gesproken, maken zich zorgen over de rechtsstaat en vragen zich af of de overheid hard genoeg werkt om de behoeften van het volk te ondersteunen. En ik wil niet suggereren dat alle problemen in Suriname van recente datum zijn. Ik weet dat de vorige regeringen ook met veel van dezelfde problemen hebben geworsteld.”

Democratische Instituten
De VS ambassadeur benadrukt dat democratie niet alleen bestaat uit verkiezingen, maar het gaat ook over de rechtsstaat en sterke instituten versterken de rechtsstaat en houden de democratie levend. Ter illustratie haalt Anania zijn ambtsperiode in Hong Kong aan. “Hong Kong, is deel van China onder een interessante praktijk genaamd: één land in twee systemen. Zoals algemeen bekend, is het niet een volledig democratische stad of bijzonder gebied van China, maar in veel opzichten is het één van de meest democratische plaatsen waar ik ooit ben geweest. Want terwijl de stemming niet zo vrij en eerlijk is voor alle ambten, China kiest in feite de bestuurder voor Hong Kong, zijn er vele sterke instellingen. In het bijzonder is er een zeer sterke rechtspraak en een uitstekende toezicht op corruptie. Hong Kong heeft een onafhankelijke commissie van corruptie, die in de loop van de tijd dat ik er was echt model stond. En ik zou zeggen, het was zelfs beter dan wat we in veel gevallen in de Verenigde Staten hebben. En deze instellingen functioneerden zeer effectief en dat betekende dat de mensen vertrouwen in hun regering hadden.

Anania beseft dat Suriname, net als elk land zijn eigen specifieke condities heeft en dat deze vraagstukken niet in één dag worden opgelost. De Surinaamse democratie is heel jong en heeft al voor heel wat uitdagingen gestaan in zijn korte bestaan.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May