Silos: Kritiek op lid CHS is geen schenden imago president
12 Feb 2015, 04:00
foto
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos


De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, stelt dat haar kritiek, op het beëdigen van een ex-voorzitter van een hoofdstembureau als lid van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), geen schending betekent van het imago van de president. Zij vindt dat anderen die de voordracht hebben gedaan, beter zouden moeten weten. Hiermee reageert zij op een opmerking van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, die vindt dat Silos milder moet zijn in haar beoordeling van mensen. Iemand die een fout gemaakt heeft, moet weer een kans krijgen volgens Leilis, die ook lid was van het OKB, voordat hij minister werd.

Tijdens de vorige verkiezing heeft de toenmalige voorzitter van het hoofdstembureau van Sipaliwini, districtscommissaris Raymond Landburg, de A Combinatie in de gelegenheid gesteld om na sluitingstijd (video) nog handtekeningen te plaatsen op de kandidatenlijsten. Silos zegt aan Starnieuws dat zo iemand niet benoemd kon worden tot lid van het CHS.

Landburg zei op kritieken toen dat er niks aan de hand was. Het hoofdstembureau heeft vergaderd over de situatie en heeft besloten de politieke partijen ABOP, BEP en Seeka in de gelegenheid te stellen om de handtekeningen te plaatsen, want de stukken waren voor 15.00 uur ingediend. OKB leverde heftig kritiek op het hoofdstembureau Sipaliwini. Landburg is nu voorgedragen door ABOP als lid van het CHS. Na goedkeuring van Leilis, heeft de president de voordrachten geaccepteerd. Leilis vindt dat de kritiek van Silos het imago van de president schendt.

Silos vindt dat verkiezingen de ruggengraat zijn van de democratie. Hiermee moet er niet gesold worden om partijbelangen. Landburg heeft in 2010 het OKB geen toegang verschaft tot het hoofdstembureau om zijn werk te doen. Politieke partijen hebben nog de volgende dag de lijst getekend. "Zo een persoon moet verbannen worden uit het korps. Die persoon is ongeschikt om met de issue verkiezingen te maken te hebben. Dit mag mij zorgen baren", stelt Silos. Zij vindt dat kritiek hebben op zaken, geen persoonlijke aanval is. Het gaat om principes bij haar. Silos en Leilis zijn het met elkaar over eens dat er eerlijke verkiezingen gehouden zullen worden. Met de beëdiging van de hoofdstembureaus zijn alle instituten nu in de startblokken. Er zal hard gewerkt worden om de achterstand in te halen. Leilis zijn doel is om meer mensen naar de stembus te krijgen en dat zoveel mogelijk oproepingskaarten worden uitgereikt.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May