VHP niet opgewassen tegen NDP
12 Feb 2015, 02:00
foto


De NDP is de enige partij die in staat geweest is om bij de laatst gehouden verkiezingen (2010) in alle 10 kiesdistricten zetels te halen. Geen enkele partij of partijcombinatie is in staat geweest dat te doen.
Zoals u weet heeft de Mega Combinatie (MC) bij de verkiezingen van 2010, 23 zetels behaald, waarvan 18 door de NDP. Na opschuiving van dhr. Bouterse is dhr. Ramnandanlal DNA-lid geworden. Hierdoor heeft de NDP binnen de Mega Combinatie nu 17 zetels. De verdeling naar district zag er na de verkiezing als volgt uit:
Paramaribo: 6
Sipaliwini: 1
Brokopondo: 1
Nickerie: 1
Saramacca: 1
Marowijne: 1
Coronie: 1
Wanica: 3
Para: 2
Commewijne: 1

Verkiezingen 2005
Bij de verkiezingen van 2005 had de NDP DNA leden uit 8 districten. In Marowijne en Commewijne had de partij geen zetel. Zie daar de groei in 2010.
De breakdown van het aantal zetels in 2005 zag er als volgt uit:
Paramaribo: 5
Sipaliwini: 2
Brokopondo: 2
Nickerie: 1
Saramacca: 1
Marowijne: 0
Coronie: 1
Wanica: 2
Para: 1
Commewijne: 0
Totaal 15 zetels

Na de splitsing van de NDP in 1999/2000 viel de partij terug in aantal zetels. Vanaf 2005 heeft de partij zich hersteld en is een niet te stuiten groei op gang gebracht.

VHP's etnische politiekvoering
De VHP daarentegen heeft nooit in alle districten zetels kunnen halen. Dit vanwege de etnische politiekvoering die deze partij voorstaat. Wat dit punt betreft is de VHP niet in staat gebleken, ondanks de kennis die zij in huis heeft, om zich los te rukken van de traditionele etnische politiekvoering. Alhoewel er anders beweerd wordt, is de VHP in dit opzicht geen nationale partij. Sterker nog, zij is op dit moment de meest etnisch georiënteerde partij in Suriname. Kijkt u maar hoe zij mensen kandideren en wie zij kandideren op DNA, DR en RR niveau. Kijkt u naar de DNA leden. Wie hebben ze door de jaren heen hoge politieke functies (ministers, directeuren, onderdirecteuren, diplomaten, DC's enz.) gegeven?
De traditionele etnische oriëntatie, belemmert groei. Dat hebben ze blijkbaar nog niet door in de VHP. Want het betekent dat er alleen getrokken kan worden uit één segment van de samenleving. Andere segmenten voelen zich buiten gelaten of op z'n minst voelen zij zich niet aangetrokken. Ook omdat zij weten dat zij niet aan bod zullen komen.

VHP geen partij voor de NDP
Zoals gesteld in mijn titel is de VHP geen partij voor de NDP. De NDP die duidelijk wel een nationale (multi-etnische) en moderne partij is, heeft haar structuur zodanig ingericht dat alle Surinamers ongeacht ras, geloof of etniciteit, zich aangetrokken voelen. In de partij worden alle segmenten van de samenleving ingezet. Kijk maar naar de 17 personen tellende NDP fractie in DNA. Daarin zijn alle groepen die Suriname rijk is, vertegenwoordigd!!! Ik denk dat dit de weg is die wij moeten gaan: "hoe wij hier ook samen kwamen, aan zijn grond zijn wij verpand."
Naast het inspirerend leiderschap dat de voorzitter van de partij, dhr. Bouterse, ten toon spreidt, speelt de nationale oriëntatie van de partij een hele belangrijke rol in de gestadige groei van de partij.

Aantal DNA zetels NDP en VHP vanaf 1987
1987 - NDP 3; VHP 18
1991 - NDP 12; VHP 8
1996 - NDP 16; VHP 9 (na overloop 5)
2000 - NDP 7 (na splitsing); VHP 8
2005 - NDP 15; VHP 8 (7 na opschuiving Sardjoe)
2010 - NDP 18 (17 na opschuiving Bouterse); VHP 8

Zoals hierboven vermeld haalde de NDP in 2005 15 zetels. De VHP had toen 8 zetels. De NDP was dus bijna 2 maal groter dan de VHP. Anders gezegd: als we de 15 zetels van de NDP gelijk stellen aan 100%, had de VHP met 8 zetels, 53% van het aantal zetels van de NDP. Bij de laatste verkiezingen is de NDP (100%) meer dan 2 keren zo groot als de VHP (47%). Meer nog de NDP (17 zetels) is op dit moment groter dan heel Nieuw Front (14 zetels).

Er zijn slechts 2 perioden waarin de VHP groter was dan de NDP. Bij de verkiezingen van 1987 heeft Front (40 zetels) de NDP (3 zetels), die een paar maanden voor de verkiezingen werd opgericht, letterlijk en figuurlijk verpletterd. De VHP had 18 zetels. In de verkiezingen daarop klom de NDP naar 12 zetels. VHP zakte met 10 zetels naar 8 zetels. In 1996 groeide de NDP verder naar 16 zetels. De VHP bleef steken op 9. Het werd 4 zetels na de oprichting van de BVD.
Na de scheuring van NDP in 1999/2000 slonk het aantal zetels naar 7. De VHP kreeg toen 8 zetels. De rest van het verhaal is bekend.

VHP niet de tegenhanger van de NDP (daarvoor is zij te klein)
We kunnen nogmaals gerust concluderen dat de VHP geen partij is voor de NDP. Zelfs het NF is bij de verkiezingen van 2010 niet in staat gebleken de NDP te verslaan. Het Nieuw Front heeft zich proberen te hergroeperen in de V7 combinatie. Het is echter hetzelfde 'beestje' in een ander jasje gestoken. De verkiezingen gaan dus weer tussen de NDP en het Nieuw Front en niet tussen de NDP en de VHP! Ik hoop dat wanneer deze regering na 25 mei door mag gaan met regeren, zij het kiesstelsel zodanig wijzigt dat alle partijen alleen (en niet in combinatie) de verkiezingen ingaan. De werkelijke sterkte van alle partijen zal dan manifest zijn.

Kunstmatig in de strijd gehouden
Als ik de media, althans sommige media, volg, dan moet ik concluderen dat de VHP kunstmatig in de strijd wordt gehouden. Want wanneer de VHP steeds met de NDP wordt vergeleken, dan wordt eigenlijk aangegeven dat de VHP even sterk is als de NDP, wat dus niet waar is. Ik heb dat door middel van cijfers aangetoond. Nogmaals de NDP is meer dan 2 keren zo groot als de VHP (in zetels uitgedrukt). De NDP heeft DNA leden uit alle 10 districten, de VHP heeft DNA leden uit slechts 5 districten (Nickerie 1, Saramacca 1, Paramaribo 2, Wanica 3 en Commewijne 1). Zelfs in de zogenaamde traditionele VHP districten Nickerie en Saramacca is de VHP bij de 2 laatste verkiezingen niet verder gekomen dan 1 zetel. In Wanica heeft de NDP evenveel zetels als de VHP. De NDP heeft een nationale uitstraling, de VHP een etnische uitstraling.


Drs. André Th. Misiekaba
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May