Haïtianen op straat tegen hoge brandstofprijzen
10 Feb 2015, 12:00
foto
Geïmproviseerde voetbalvelden vervangen het drukke verkeer in een aantal van de belangrijkste wegen in Port-au-Prince. (Foto: AFP)


In Haïti is het weer tot botsingen gekomen tussen de politie en demonstranten tegen de regering. De demonstranten zijn de straten van Port-au-Prince opgegaan uit onvrede met de hoge brandstofkosten die het leven duur maken.

Verschillende mensen zijn gewond geraakt toen de politie ertoe overging de wegversperringen in de Haïtiaanse hoofdstad te verwijderen. De organisatoren van het tweedaags protest hebben de buschauffeurs gewaarschuwd dat zij hun leven riskeren als ze zich in het centrum van de stad wagen.

Haïti is al maanden het toneel van protesten tegen president Michel Martelly voor de uitgestelde verkiezingen. "Door de brandstofprijs, zijn de kosten van levensonderhoud omhoog gegaan, zegt Ralph La Croix, een inwoner van Port-au-Prince. "Als de regering de prijs van brandstof kan verlagen, zou de bevolking beter leven,” stelt hij tegen het persbureau Reuters.

Verwoestende gevolgen
Ofschoon de regering de prijzen van benzine en diesel onlangs heeft verlaagd, willen de demonstranten een vermindering van 50 procent als gevolg van de daling van de internationale olieprijzen in het afgelopen half jaar. De prijs van een liter benzine in Haïti was aanvankelijk gedaald met ongeveer 25 cent tot US$ 4,50. Verdere bezuinigingen zouden die prijs brengen op zo'n US$ 4. De dieselprijs was met 20 cent teruggebracht tot US$ 3,55 en zal verder worden gereduceerd tot US$ 3,30.

De regering zegt dat de voortdurende protesten de onrustige economie van het land schaden en verwoestende gevolgen hebben voor de meest kwetsbare mensen van de natie. Minister-president Evans Paul heeft opgeroepen tot kalmte. De overheid kan de prijs van benzine niet te verlagen. Het is niet dat we niet willen, maar omdat we daar niet toe in staat zijn," zegt hij.

Ook vandaag zijn nieuwe wegversperringen opgeworpen in Port-au-Prince. Sinds vorige maand regeert president Martelly per decreet nadat de zittingsperiode van het parlement is verstreken. Hij heeft sindsdien een akkoord bereikt met de oppositie om een nieuwe regering te vormen en algemene en lokale verkiezingen te houden. De stembusgang is drie jaar te laat. Maar de onvrede blijft in het armste land van het westelijk halfrond. Haïti is nog steeds niet hersteld van de verwoestende aardbeving in 2010, die een groot deel van Port-au-Prince in de puin heeft gelegd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May