Korpschef betreurt commotie rond aanhouding agenten
09 Feb 2015, 12:50
foto
Bewoners van Waldeck hebben vanmorgen geprotesteerd over de aanhouding van de twee agenten.


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt dat hij in zich nader heeft laten informeren over de inverzekeringstelling van twee agenten van het politiestation Waldeck. Regiocommandant hoofdinspecteur Robert Rakijo had de korpschef al geïnformeerd over de situatie. "Ik betreur alle commotie die door deze zaak is ontstaan en verwijs personen die ontevreden zijn over de afhandeling van deze zaak, c.q. de toepassing van de bevoegdheden door de hulpofficier van justitie, voor verdere uitleg naar het Openbaar Ministerie", zegt de politiebaas aan Starnieuws.

Deze zaak wordt door het korps met de vereiste zorgvuldigheid aangepakt en volledig onderzocht. "Ik leef mee met de in verzekering gestelde politieambtenaren en kan ook begrijpen waarom personen uit het korps en de gemeenschap ontevreden zijn, echter zijn er in onze rechtsstaat wettelijke procedures die moeten worden gehanteerd om het besluit te corrigeren. Ik ben ervan overtuigd dat alle betrokken politieambtenaren zich hiervan bewust zijn en verder binnen de grenzen van het wettelijke kader zullen handelen. De korpsleiding zal op basis van het onderzoek, na overleg met het Openbaar Ministerie, verdere besluiten nemen", deelt Tjin Liep Shie mee.

De opsporing van strafbare feiten vindt plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Dit is wettelijk vastgelegd. Het OM heeft al geruime tijd geleden een instructie aan de hulpofficieren van justitie uitgevaardigd om vooraf afstemming met het OM te plegen over de eventuele inverzekeringstelling van verdachten en de toepassing van enkele andere bevoegdheden. In deze zaak verklaart de hulpofficier van justitie de specifieke instructie van het OM te hebben gekregen om tot de inverzekeringstelling van twee politieambtenaren over te gaan, nadat was gebleken dat een verdachte bij zijn aanhouding ernstig verwond was, stelt de korpschef. De hulpofficieren van justitie zijn verplicht om de rechtmatig door het OM gegeven instructies uit te voeren. Andere hulpofficieren (ook de korpsleiding of districtscommissarissen) en functionarissen zijn onbevoegd de uitvoering van deze instructies te belemmeren.

De in verzekering gestelde verdachten mogen in beroep gaan bij de rechter-commissaris (RC). "Wij leven in een rechtsstaat waarin eenieder respect moet opbrengen voor elkanders verantwoordelijkheid en bevoegdheden. Indien wij het oneens zijn met een besluit tot inverzekeringstelling zijn er juridische instrumenten ter beschikking om in beroep te gaan", benadrukt de politiechef.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May